Pred súd sa postaví zločinecký gang zo Serede zaoberajúci sa distribúciou drog
24 | 08 | 2020 I SITA

Po prvý raz sa v septembri postaví pred súd časť zločineckého gangu zo Serede, ktorá sa zaoberala distribúciou drog a ktorej členov polícia zadržala v rámci rozsiahlej akcie Venal.


Proces so skupinou Slavomíra W. naplánovaný pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, sa začne 10. septembra a bude pokračovať 28. septembra. Ďalšie pojednávania sú naplánované na 13. až 15. októbra a šesť termínov je naplánovaných v novembri. Vyplýva to z rozpisu činnosti ŠTS, zverejneného na webovej stránke.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na túto časť skupiny v máji tohto roku. "Prokurátor ÚŠP podal 7. mája na ŠTS obžalobu na desať obvinených zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a súvisiacej trestnej činnosti zameranej na výrobu a distribúciu pervitínu, ako aj distribúciu kokaínu," uviedla vtedy pre TASR hovorkyňa ŠTS Jana Tökölyová.

Lokalita Serede je známa výraznými aktivitami drogových dílerov, voči ktorým počas dvoch rokov zasahovala v rámci viacerých akcií Národná kriminálna agentúra (NAKA). Slavomír W. sa nachádzal od roku 2018 až do podania obžaloby v kolúznej väzbe. Polícia zasahovala konkrétne voči tejto skupine 13. decembra 2018 počas akcie Venal, keď pôvodne obvinila 19 osôb. Od roku 2015 mali členovia skupiny zabezpečiť väčšie množstvo prekurzorov (tabletky) v hodnote približne 4,8 milióna eur na výrobu asi 480 kilogramov metamfetamínu v hodnote 16,8 milióna eur.

MIMORIADNE: Streľba v kolibe na Štrbskom Plese
V nedeľu vo večerných hodinách vošiel do reštaurácie pri Štrbskom plese neznámy maskovaný muž so zbraňou v ruke. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


V rámci úspešných policajných akcií Venal 1 až 4, zameraných na rozsiahlu protidrogovú činnosť v regióne Serede, Galanty a Trnavy, polícia dovedna za dva roky obvinila 56 osôb. Ide o jednu z najrozsiahlejších akcií v histórii SR zameraných na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami. Pre TASR to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Zločinecké skupiny sa zaoberali prevažne výrobou a predajom metamfetamínu a predajom kokaínu. "Vzhľadom na množstvo zadokumentovaného metamfetamínu v uvedených akciách, ktorý bol  vyrobený a predaný na území SR, ako aj jeho hodnotu, taktiež počet obvinených osôb je možné uviesť, že ide o najrozsiahlejšiu akciu zameranú na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami v histórii SR," objasnil Slivka.

Posledná akcia Venal 4 sa uskutočnila 17. augusta. Polícia v rámci nej prekazila obchod s metamfetamínom v objeme 166,6 kilogramu. Metamfetamín si vyrobili z liekov s obsahom efedrínu, ktorý si pravidelne zadovažovali vo veľkých objemoch. Metamfetamín, ktorý bol zločineckou skupinou uvedený do obehu, je v celkovej hodnote 5,685 milióna eur. Vyšetrovanie v súvislosti s akciou Venal 2, 3, 4 sa nachádza v štádiu prípravného konania.

V stojacom aute na R1 policajti našli desivý odkaz, pod mostom objavili telo mladého muža
Desivý odkaz našli policajti v Seate Ibiza, ktorý v sobotu nadránom stál na moste na R1 v smere z Nitry do Bratislavy v katastri obce Hosťová. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | SITA