„Trochu ako chrípka“: Britský vedec tvrdí, že koronavírus s nami zostane už „navždy“
23 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Covid-19 zostane s ľudstvom „v nejakej forme navždy,“ predpovedá britský vedec, ktorý obhajuje pravidelné očkovanie obyvateľstva proti smrteľným chorobám, informuje portál RT.


Túto prognózu vypracoval v sobotu Sir Mark Walport, člen vedeckej poradnej skupiny vlády Spojeného kráľovstva pre núdzové situácie (SAGE).

Na rozdiel od niektorých iných chorôb, ako sú kiahne, "ktoré by mohli byť odstránené očkovaním," je nepravdepodobné, že by bol Covid-19 úplne zničený, uviedol vedec pre BBC Radio 4. "Globálne očkovanie" treba len preto, aby sa zastavila prebiehajúca pandémia, tvrdí vedec.

"Je to vírus, ktorý bude s nami v nejakej forme navždy, a takmer určite bude nutné opakované očkovanie," uviedol Walport. "Trochu ako chrípka. Ľudia budú potrebovať preočkovanie v pravidelných intervaloch," ďalej poznamenal.

Nové štúdie zistili, že „zdravé“ deti môžu byť prenášačom koronavírusu a infikovať dospelých
Nový výskum, ktorý je extrémne znepokojivý pre tvorcov bezpečnostných politík na celom svete, naznačuje, že asymptomatické, inak „zdravé“ deti dokážu v sebe niesť dostatok koronavírusu na infikovanie dospelých, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Walportove poznámky prišli v reakcii na predchádzajúce vyhlásenie vedúceho Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, ktorý vyjadril nádej, že pandémia skončí „za menej ako dva roky“.

Ghebreyesus porovnal Covid-19 s vypuknutím španielskej chrípky v roku 1918, pričom uviedol, že ľudstvo sa s koronavírusom stretlo podstatne technologickejšie. Svet sa však od začiatku 20. storočia stal oveľa globálnejším, čo umožňuje rýchle šírenie chorôb.

Globálna infekcia Covid-19 v sobotu zaznamenala okolo 23 miliónov prípadov, naznačujú najnovšie údaje z Johns Hopkins University, pričom tento vírus bol na celom svete spojený s viac ako 800 000 úmrtiami. USA, Brazília a India zostávajú najviac zasiahnutými krajinami, čo predstavuje zhruba polovicu celkového počtu prípadov na svete.

Polovica Rusov nechce vyskúšať prvú vakcínu proti Covid-19 na svete
Väčšina Rusov nechce byť očkovaná proti koronavírusu. Úplne nový prieskum ukázal, že iba 42 percent obyvateľstva sa chce zaočkovať domácou vakcínou „Sputnik V“, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Marek Molnár