Nové štúdie zistili, že „zdravé“ deti môžu byť prenášačom koronavírusu a infikovať dospelých
23 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Nový výskum, ktorý je extrémne znepokojivý pre tvorcov bezpečnostných politík na celom svete, naznačuje, že asymptomatické, inak „zdravé“ deti dokážu v sebe niesť dostatok koronavírusu na infikovanie dospelých, informuje portál RT.


Keď sa leto na severnej pologuli blíži ku koncu, očakáva sa, že sa deti v najbližších týždňoch vrátia do školy uprostred obáv učiteľov a pracovníkov stredísk dennej starostlivosti.

Nový výskum, ktorý sa uskutočnil v dvoch nemocniciach v Bostone počas vrcholu prepuknutia koronavírusu, však zistil, že napriek tomu, že vírus u detí vykazoval miernejšie alebo žiadne príznaky, deti môžu skutočne niesť prekvapivo vysoké vírusové zaťaženie.

Títo potenciálne nákazliví dospievajúci riskujú, že budú prevážať akékoľvek potenciálne vírusové infekcie medzi školou a domovom, čím zvyšujú riziko šírenia vírusu, varujú vedci zo Všeobecnej nemocnici pre deti Massachusetts (MGH) v Bostone.

Európska pobočka WHO "priamo diskutuje" s Ruskom o vakcíne proti koronavírusu
Európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo štvrtok informovala, že začala "priame rozhovory" s Ruskom o podrobnostiach vakcíny, ktorú minulý týždeň Kremeľ zaregistroval ako prvú očkovaciu látku proti koronavírusu na svete. Píše... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„Počas pandémie Covid-19 sme predovšetkým prehliadali symptomatické subjekty, takže sme dospeli k nesprávnemu záveru, že prevažná väčšina infikovaných ľudí sú dospelí,“ prehlásil detský gastroenterológ z MGH Dr. Alessio Fasano.

„Naše výsledky však ukazujú, že deti nie sú chránené proti tomuto vírusu. Nemali by sme vystaviť deti ako potencionálnych distribútorov choroby,“ dodal Fasano.

Vedci skúmali 192 detských pacientov vo veku 0 až 22 rokov a zistili, že 49 z nich malo v sebe SARS-CoV-2, kmeň vírusu, ktorý spôsobuje Covid-19, zatiaľ čo 18 malo multisystémový zápalový syndróm u detí (MIS-C), choroba súvisiaca s Covid-19.

49 mladých ľudí malo extrémne vysoké hladiny koronavírusu v dýchacích cestách, najmä počas prvých dvoch dní po kontrakcii.

Pápež František tvrdí, že „bohatí by nemali mať prioritu“ pre vakcínu proti Covid-19
Pápež František vyzval bohaté krajiny, aby nezásobili vakcíny proti koronavírusu, a požiadal ich, aby poskytli pomoc v súvislosti s pandémiou spoločnostiam, ktoré sa zaviazali chrániť životné prostredie a pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú,... Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Marek Molnár


„Nečakal som, že vírusové zaťaženie bude také vysoké,“ uviedol detský pulmonológ MGH Dr. Lael Yonker.

Jedným z dôležitých bodov je, že štúdia neskúmala prenosnosť vírusu, ale iba kapacitu vírusovej záťaže u detí bez ohľadu na vonkajšie príznaky.

Iba polovica detí s akútnym stavom SARS-CoV-2 mala zvýšenú teplotu, čo je ešte znepokojujúcejšie vzhľadom na dobre stanovené poradie príznakov Covid-19, ktoré začína horúčkou.

Maďarsko od 1. septembra sprísni obmedzenia na hraničných priechodoch
Premiér Viktor Orbán vyhlásil, že Maďarsko od 1. septembra sprísni pravidlá na hraničných priechodoch, aby sa obmedzilo šírenie Covid-19, pričom počet nových infekcií v susedných krajinách stúpa, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Marek Molnár, SITA