Polovica Rusov nechce vyskúšať prvú vakcínu proti Covid-19 na svete
23 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Väčšina Rusov nechce byť očkovaná proti koronavírusu. Úplne nový prieskum ukázal, že iba 42 percent obyvateľstva sa chce zaočkovať domácou vakcínou „Sputnik V“, informuje portál RT.


Dňa 11. augusta ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že krajina zaregistrovala prvú vakcínu proti Covid-19 na svete. Vakcína, ktorá bola vyvinutá Výskumným ústavom epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, bude dostupná pre širokú verejnosť od januára 2021, ale najprv sa má ponúknuť učiteľom a zdravotníckym pracovníkom.

Proces vytvorenia vakcíny bol kritizovaný niektorými západnými krajinami, ktoré tvrdia, že rýchlosť vývoja znamená, že sa ešte nepreukázala jej bezpečnosť.

Na otázku, či sú Rusi pripravení prijať Sputnik V, 42% respondentov odpovedalo áno, pričom 52% odpovedalo nie. Prieskum vykonala ruská štátna agentúra WCIOM.

Už len minimum ľudí infikovaných koronavírusom končí v nemocniciach
Nárast ľudí nakazených koronavírusom v Českej republike po piatkovom rekorde výrazne poklesol. Najviac infikovaných je naďalej v hlavnom meste Praha a v Moravskosliezskom kraji, informovala v nedeľu webová stránka televíznej stanice... Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"Toto je zaujímavý výsledok pre pochopenie stavu našej súčasnej spoločnosti," uviedol Valery Fedorov, vedúci WCIOM. „Chceme záruku, že nebudeme infikovaní, ale väčšina však neplánuje očkovanie. Prečo? Boja sa a neveria produktu,“ dodal.

Podľa Kirilla Dmitrieva, vedúceho ruského fondu priamych investícií, táto vakcína získala veľký záujem zo zahraničia. 11. augusta, v deň, keď bola zaregistrovaná, Dmitriev odhalil, že celkom 20 krajín z Latinskej Ameriky, Blízkeho východu a Ázie požiadalo o miliardu dávok Sputnik V.

Nové štúdie zistili, že „zdravé“ deti môžu byť prenášačom koronavírusu a infikovať dospelých
Nový výskum, ktorý je extrémne znepokojivý pre tvorcov bezpečnostných politík na celom svete, naznačuje, že asymptomatické, inak „zdravé“ deti dokážu v sebe niesť dostatok koronavírusu na infikovanie dospelých, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Marek Molnár