Pizza Hawaj nie je z Havaja
23 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Ostrov Havaj má určite svoje originality, ale havajská pizza pochádza z úplne iných končín sveta.


Názory na havajskú pizzu rozdeľujú gurmánov už desaťročia. Čo môže byť kontroverznejšie ako ananás na pizzi? A teraz je tu zrazu rana pre milovníkov tichooceánskej exotiky. Pizzu Havaj totiž nezačali pripravovať na tomto úžasnom kúsku zeme, patriacom Spojeným Štátom americkým, ale - v Grécku. Dokonca je aj známe meno “vynálezcu” - volal sa Panopoulos - píše nemecký portál stern.de.

Pre niektorých je to majstrovské dielo, pre iných je to svätokrádež. Pizza Havaj rozdeľovala milovníkov tohoto druhu jedla vždy, už od čias svojho objavu, na dva tábory. Buď miluješ sladké ovocie na slanom koláči, alebo ho tam nenávidíš, nevieš si to predstaviť, odmietaš už len pomyslenie na ochutnávku. Sotva akákoľvek iná obloha na pizzu spôsobila toľko konfliktov ako ananás. Avšak vynález sa má čulo k svetu. Havajská pizza sa teraz stala kultom a je ťažké si predstaviť svetové pizzerie bez nej.

Pizza Havaj - niektorí ju milujú, iní ani pomyslieť, píše pod fotografiou v článku stern.de.


Bol to však Grék, ktorý vynašiel šunkovú a ananásovú kompozíciu, o ktorej sa oplatí diskutovať. Sam Panopoulos emigroval do Kanady v 50. rokoch 20. storočia, kde pôvodne pracoval v baniach. Neskôr so svojimi dvoma bratmi spravoval niekoľko reštaurácií. Vrátane tej malej ospalej v Chathame. Príbeh hovorí, že v roku 1962 v nej na prilákanie hostí vymyslel havajskú pizzu.

Panopoulos prišiel do Kanady loďou . Začal experimentovať s talianskou špecialitou sám v Kanade - bez toho, aby mal akúkoľvek potuchu o recepte alebo dizajne. Grék proste začal. V tom čase v Kanade nebola pizza zrovna hviezdny pokrm. Naopak. „Pizza nebola vôbec známa. Dokonca ani Toronto nevedelo o pizzi,“ povedal v Panopoulos neskôr v jednom z rozhovorov, keď sa havaj pizza už stala hitom. Ešte polovici 20. storočia pizza nemalatakú obľubu, akú má dnes. Vyhľadávanou sa stala až od svojho prvého uvedenia širšiemu publiku v USA v článku v New York Times v roku 1944.

Reštaurácie a kaviarne prosia vládu o pomoc s platením nájomného
Slovenské reštaurácie a kaviarne prosia vládu v otvorenom liste o pomoc pred prepúšťaním a bankrotmi. Vládu prosia o pomoc s platením nájomného, a aby štát v tejto situácii jasne zadefinoval vzťahy medzi prenajímateľom a nájomcom gastroprevádzok.... Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | SITA