Rusko požiadalo o mimoriadne zasadnutie BR OSN o Iráne
21 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Rusko požiadalo v piatok o mimoriadne virtuálne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v reakcii na americké snahy o obnovenie medzinárodných sankcií voči Iránu. Informovala o tom agentúra Reuters.


Spojené štáty vo štvrtok oficiálne spustili proces aktivovania mechanizmu, ktorý umožňuje prípadné znovuzavedenie sankcií OSN voči Teheránu.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo odovzdal v newyorskom sídle OSN list predsedovi BR, v ktorom ho upovedomil, že Teherán "závažným spôsobom" porušuje ustanovenia dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015. Pompeo v tejto súvislosti obvinil európskych spojencov USA, že v otázke Iránu "stoja na strane ajatoláhov", uvádza agentúra AFP.

Venezuela údajne rokuje s Iránom o nákupe rakiet
Kolumbijský prezident Iván Duque vo štvrtok povedal, že Venezuela rokuje s Iránom o možnosti nákupu rakiet stredného a dlhého doletu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Británia, Francúzsko a Nemecko totiž trvajú na tom, že USA nemajú právo spustiť sankčný mechanizmus voči Iránu, keďže USA od jadrovej dohody jednostranne odstúpili už v roku 2018. Trojica európskych mocností sa stále usiluje dohodu s Iránom zachrániť.

Dohoda JCPOA z roku 2015 je výsledkom dohovoru medzi Iránom a Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA. Na jej základe boli stiahnuté medzinárodné sankčné opatrenia voči Teheránu výmenou za záväzok, že sa Irán nebude usilovať o vývoj jadrových zbraní.

BR OSN minulý týždeň zamietla americký návrh rezolúcie o predĺžení zbrojného embarga OSN voči Iránu. Pompeo následne naznačil, že USA by mohli využiť sankčný mechanizmus jadrovej dohody, keďže Teherán porušuje jej ustanovenia.

Irán poprel, že by vyplácal odmeny Talibanu, pričom tvrdí, že USA šíria propagandu aby zakryli svoju prítomnosť v Afganistane
Teherán výrazne poprel, že by vyplácal odmeny bojovníkom Talibanu, ako to tvrdia americké médiá, pričom toto vyhlásenie označili za nepodloženú dezinformáciu, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Marek Molnár