Profesor Krčméry vidí na zastavenie koronavírusu len jedno riešenie
20 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Populárny infektológ a odborník na tropickú medicínu sprevádzal Slovákov počas pandémie ako člen krízového štábu. Hoci sa verejných funkcií zo zdravotných dôvodov nateraz vzdal, situáciu stále sleduje. Svoj názor na COVID-19 a očkovanie proti nemu povedal pre portál Žijem v Ružomberku.


Profesor Vladimír Krčméry v rozhovore uviedol, že podľa neoficiálnych údajov, ktoré má od svojich kolegov zo Spojených štátov amerických (USA), je očkovacia látka na spadnutie. Ďalej vysvetlil, že pôjde o tzv. mŕtvu vakcínu, ktorá má minimum vedľajších účinkov. Jej schvaľovanie je v tretej fáze a testy dopadli dobre. Typovo sa podobá vakcíne proti chrípke, kde je frekvencia nežiadúcich reakcií asi 1 ku miliónu.

„Ale aj keby bola 1 na 100-tisíc, aj tak, vakcína je jediné riešenie momentálne,“ povedal Krčméry. Ako odborník vidí len jednu možnosť. „Ak chceme skončiť s chorobou, ale to nielenže Slovensko, ak chceme skončiť s chorobou, musíme zaočkovať celú Európsku úniu, alebo aspoň Schengen.“

Korona manuál: COVID-19 nie je stredoveký mor, ale musíme sa s ním naučiť žiť
Aj koronavírus má svoj manuál. Na vypracovaní súhrnu najdôležitejších aktuálnych poznatkov o ochorení COVID-19 sa podieľal popredný český infektológ. Jeho materiál uverejnený na portáli Lidovky.cz, prináša informácie nielen o priebehu infekcie, ale... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Natália Sollárová


Ďalej upresnil, že nestraší, ale ani nezľahčuje. Rozsah choroby je podľa neho obrovský. „My na Slovensku, z nejakých dôvodov, ktoré neviem celkom presne vysvetliť, našťastie, máme nízku mortalitu,“ zhodnotil fakt, že máme najnižšiu úmrtnosť na svete. Pripisuje to aj tomu, že nárast nebol taký, ako sa pôvodne predpokladalo a tiež včasným opatreniam. Pre porovnanie, úmrtnosť v Taliansku sa pohybovala v priemere medzi 10 až 15 percentami, v Anglicku boli úmrtia až v 109 domovoch dôchodcov.

Známy infektológ nechce, aby sme robili krok späť. Naopak, treba urobiť krok dopredu, povedal ďalej v rozhovore. „To znamená, že odporúčame, aby sa všetci nechali zaočkovať a tá zaočkovanosť musí byť najmenej 80 percent. Inak to nemá zmysel.“

To, že máme zatiaľ málo úmrtí považuje Krčméry sa vynikajúci výsledok, poukázal však, že „niektorí veľmi nedisciplinovaní ľudia, najmä z mladej a strednej generácie“ si môžu povedať, že keď je taká nízka mortalita „tak ja sa nechcem nechať zaočkovať, pretože mne sa nič nestane“.

V tejto súvislosti vysvetlil, že veľa nakazených vôbec nemá „chorobu“, najmä mladých do šesťdesiatky. Máme prípady, kedy sú ľudia nakazení, ale nie sú chorí. Čo sa týka mladej generácia vo veku okolo 30 rokov, tak tam približne 80 až 90 percent nemá žiadne príznaky. „Takže oni sa budú pýtať, prečo sa majú očkovať“, uviedol profesor.

Malo by byť očkovanie proti koronavírusu povinné? Zaočkovaní by mohli mať výhody
V diskusii o tom, či by malo byť očkovanie proti COVID-19 povinné pre všetkých, sa väčšina slovenských expertov či politikov zhoduje na tom, že očkovanie by malo prebiehať na dobrovoľnej báze. Niektorí z nich si vedia predstaviť, že by zaočkovaní... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Otázka má podľa neho logiku, ale len vtedy, pokiaľ myslíme iba na seba. Pretože, ak „nie sme zaočkovaní, môžeme byť prenášačmi a môžeme to preniesť na tých, ktorí zomrú“. Podľa Krčméryho mortalita vekom dramaticky narastá. V 65 rokoch je už na úrovni 5 percent, v sedemdesiatke je to 10 percent, vo veku 75 rokov 15 percent a v 85 rokoch zomrie až polovica chorých.

„Ak nechceme sociálnu eutanáziu, tak kvôli druhým by sme sa mali všetci nechať zaočkovať,“ myslí si Krčméry. „Takže toto je riešenie, ak sa 80 percent Schengenu dá zaočkovať, tak sa potom nemusíme báť žiadnych zatváraní alebo obmedzovaní hraníc“ dodal. Situáciu porovnal napríklad s plošným očkovaním proti tetanu, záškrtu a čiernemu kašľu, vďaka ktorému v EÚ tieto ochorenia prakticky vymizli.

Zároveň v rozhovore pre portál Žijem v Ružomberku ešte uviedol, že sa pohráva s myšlienkou, že ak chceme mať s ochorením COVID-19 radikálne riešenie a pokoj aspoň na rok, tak by sme mali urobiť povinné očkovanie, ako je vo v prípade osýpok, rubeoly a podobne. Krčméry pripomenul, že čo sa týka ostatných chorôb, voči ktorým sa povinne očkuje, tak väčšina ľudí sa „dá zaočkovať, pretože sú to strašné choroby“. Ako ďalej povedal, bol by nerád, keby sa prijal iný meter voči „kovidu“, ktorý je tiež „v určitej vekovej kategórii strašná choroba“.

Počet úmrtí na koronavírus u nás bude stúpať, povedal minister zdravotníctva
Druhá vlna koronavírusu zasiahne Slovensko viac ako prvá, povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR