Pripravovaná novela zákona o volebnej kampani bude v praxi nevykonateľná, upozorňuje ZMOS
20 | 08 | 2020 I SITA

„Ak sa pozrieme na počty kandidátov v ostatných komunálnych a regionálnych voľbách a fakt, že ďalšie voľby majú byť spoločné, v rovnaký dátum, riešenie očakávané zmenou zákona bude nerealizovateľné,“ upozornil ZMOS.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) upozorňuje, že novela zákona o volebnej kampani nebude v praxi vykonateľná. Ako v tlačovej správe priblížil hovorca ZMOS Michal Kaliňák, celkový počet kandidátov uchádzajúcich sa o funkciu tak v komunálnych voľbách ako aj vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov je niekoľko násobne vyšší, ako počet kandidátov vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR), Európskeho parlamentu, či pri voľbe prezidenta SR.

Nie je tak možné zaistiť požiadavku nárokovateľnosti vo vzťahu k rovnocennému času vysielania a diskusným programom, tak, aby nebol žiadny z kandidátov na funkciu napríklad predsedu samosprávneho kraja, starostu mestskej časti alebo poslanca miestneho zastupiteľstva znevýhodnený, v praxi vykonateľná.

Profesor Krčméry vidí na zastavenie koronavírusu len jedno riešenie
Populárny infektológ a odborník na tropickú medicínu sprevádzal Slovákov počas pandémie ako člen krízového štábu. Hoci sa verejných funkcií zo zdravotných dôvodov nateraz vzdal, situáciu stále sleduje. Svoj názor na COVID-19 a očkovanie proti nemu... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Natália Sollárová


Pripravovaná novela skupiny poslancov plánuje umožniť vysielanie politickej reklamy aj počas volebnej kampane volieb do orgánov územnej samosprávy na podobných princípoch, ako je to v súčasnosti umožnené v prípade volieb do NR SR či pri voľbe prezidenta SR. Poslanci tiež navrhujú doplniť nateraz chýbajúcu právnu úpravu podrobností o zaraďovaní diskusných programov pri voľbách do orgánov územnej samosprávy a to analogicky k ostatným voľbám.

Tým by došlo v tomto smere k zjednoteniu právnej úpravy. ZMOS však v tomto vidí problém v nevykonateľnosti pre počet kandidujúcich subjektov v komunálnych voľbách v porovnaní s inými voľbami.

„Ak sa pozrieme na počty kandidátov v ostatných komunálnych a regionálnych voľbách a fakt, že ďalšie voľby majú byť spoločné, v rovnaký dátum, riešenie očakávané zmenou zákona bude nerealizovateľné,“ upozornil ZMOS. Dodáva, že v komunálnych voľbách pred dvoma rokmi celkovo kandidovalo 7 134 kandidátov na starostu a približne 55-tisíc kandidátov na poslancov obecných zastupiteľstiev. O členstvo v krajských parlamentoch sa pri voľbách do orgánov samosprávnych krajov v roku 2017 uchádzalo takmer tritisíc kandidátov na poslancov a 92 kandidátov na predsedu Vyšších územných celkov.

„Vzorom“ našich detí je hulvát a plagiátor
„Nasral som kopu ľudí...,“ napísal na sociálnej sieti premiér Igor Matovič. Tak pravdivé slová sme pritom od neho ešte asi ani nepočuli. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Aneta Leitmanová