Sobolovský (alias Slimák) z Kočnerovej Threemy pred NAKA "zaspieval"
20 | 08 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pred vyšetrovateľa sa postavil ďalší sudca z Threemy. Podľa Sobolovského prešli niektorí sudcovia na druhú strany barikády, uvádza portál TV Noviny.


Ktorí budú ďalší? Styky s Kočnerom zrejme ešte zatrasú a ohrozia viacerých sudcov, ktorí sa v talári nesprávali tak, ako im to káže ich česť. Prezrádzať to má nielen jeho Threema, ale aj samotní sudcovia, ktorí vypovedajú na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA).

Naposledy sa pred vyšetrovateľov postavil v utorok sudca Michal Sobolovský, ktorého Marián Kočner vo svojej aplikácii prezýva familiárne "Slimák". Zrejme preto, že disciplinárny senát, ktorý ho rieši, mu pozastavil výkon funkcie pre prieťahy v konaniach. Dôvod je doslova šokujúci - nestíhal písať rozsudky. Sudcom je pritom iba štyri roky!

Sobolovský riešil aj tri miliónové zmenky, na ktoré si Marián Kočner nárokoval. Preplatiť mu ich mal v prvom rade Pavol Rusko a v druhom televízia Markíza. K peniazom sa ale zatiaľ nedostal, lebo „slimák“ Sobolovský to nestihol.

Napriek tomu Kočnerovi predsa len jednu zmenku odklepli. Postarala sa o to sudkyňa Zuzana Maruniaková, ktorá v apríli 2018 uznala Kočnerovi jednu zo zmeniek na sumu viac ako 8 miliónov eur. Ďalšiu, za vyše 26 miliónov, stopol samotný Kočner len deň pred pojednávaním s tým, že podal námietku zaujatosti proti sudcovi.

Viac už ale nestihol, lebo zakrátko putoval do vyšetrovacej väzby. Sudca špecializovanéhu súdu napokon uznal, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur sú falošné, za čo ich oboch aj s Ruskom vo februári tohto roku odsúdil zatiaľ neprávoplatne na 18 rokov za mrežami a Kočnerovi udelil iu pokutu 10-tisíc eur.

Ministri odložili rozhodnutie o odvolaní Kajetána Kičuru z funkcie člena Správnej rady Protimonopolného úradu SR
Vláda v stredu na svojom rokovaní odložila rozhodnutie o odvolaní Kajetána Kičuru z funkcie člena Správnej rady Protimonopolného úradu SR (PMÚ). Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | SITA


Okrem sudkyne Maruniakovej je zo zneužívania právomocí obvinený aj vtedajší predseda súdu Bratislava V. Dušan Srogončík, ktorý chcel, aby sa pri rozsudku o uznaní i druhej zmeny postupovalo rovnako ako pri prvej, teda aby ju Kočnerovi odklepli. „Zavolal si ma, nehovoril síce, ako máme rozhodnúť, no povedal, že máme postupovať rovnako. Aj druhýkrát mi vyčítal, že sme nepostupovali rovnako, čo sa mi zdá byť divné, takže môžete to klasifikovať tak, že mohol tam byť nejaký záujem,“ uviedol pre Markízu sudca Sobolovský, ktorý vypovedal na NAKA vyše dvoch hodín.

Vyšetrovatelia sa od neho dozvedeli, aké pomery vládli na petržalskom súde, ale porozprával im aj veci o svojej kolegyni Maruniakovej a o jej rozhodovaní v kauze zmenky, o ktorej sa spolu mali radiť. Podľa neho je však takéto niečo prirodzené. Na otázku Markízy, či sa mu Zuzana Maruniaková, v súčasnosti obvinená z prijímania úplatku a zneužívania právomocí, sťažovala na tlak alebo ovplyvňovanie v zmenkovom procese, pretože práve tak ona odôvodňuje svoje konanie v kauze zmenky, odpovedal: „Bolo to primerané. Jej strach bol spojený s tou kauzou.“ Podľa vlastných slov sa jeho v súvislosti s kauzou ovplyvňovať nesnažil nikto, a to ani osobne ani sprostredkovane.

Michal Sobolovský sa ale pred vyšetrovateľom rozhovoril aj o ďalších svojich kolegoch, ktorí, podľa jeho informácií, berú úplatky, za svoje rozhodnutia ale doteraz nie sú stíhaní. Má ísť o civilných i trestných sudcov z Bratislavského kraja, konkretizovať ich mená však nechcel.

„Na základe mojej výpovede môžu byť niektoré osoby, ktoré vykonávajú činnosť sudcu, znepokojení. Je známe, že niektorí sudcovia prešli na druhú stranu barikády, no doteraz súdia. Tí sudcovia nemajú sebareflexiu. Napriek tomu, že tu boli viaceré výzvy aby odstúpili, doteraz tak neurobili. Neviem, čo sa musí stať, aby sa vzdali svojich funkcií,“ povedal Markíze Sobolovský, ktorý sa ale tiež sudcovského talára sám vzdať nemieni a chce bojovať až do samého konca. Svoju výpoveď na NAKA však ako pomstu či vypočítavosť v súvislosti s jeho disciplinárnym stíhaním nevníma.

Bolo by dobré, aby bolo sledovacie komando z kauzy Kuciak čím skôr "stiahnuté z obehu", myslí si premiér
Ak sledovacie komando, ktoré participovalo aj na sledovaní neskôr zavraždeného novinára Jána Kuciaka, naďalej funguje, bolo by dobré, aby bolo čím skôr stiahnuté z obehu. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | SITA