Ponuka právnych služieb sama o sebe nemôže byť pochybením, hovorí šéf advokátov Borec
19 | 08 | 2020 I SITA

Šéf komory advokátov sa zastal kolegov a kolegýň, ktorých podľa neho premiér „paušálne označil ako nečestných“.


Ponuka právnych služieb sama o sebe nemôže byť pochybením. Poskytovanie právnej služby je vždy vyžiadané klientom a je ústavným právom každej osoby, teda aj štátu, aby si v rámci právnej regulácie dohodol podmienky, za ktorých si ju objednáva. V otvorenom liste premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) to uviedol predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Tomáš Borec. O liste informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

Šéf komory advokátov sa zároveň zastal kolegov a kolegýň, ktorých podľa neho premiér „paušálne označil ako nečestných“. Premiér tento týždeň „vyhlásil vojnu“ právnickým firmám v súvislosti s medializovanými zmluvami, ktoré štát uzavrel s advokátskymi kanceláriami poskytujúcimi právne služby. Borec v liste ponúkol predsedovi vlády spoluprácu pri zisťovaní a disciplinárnom postihovaní prípadných závažných pochybení pri právnych službách poskytnutých štátu.

Spoločnosti sa nemusia obávať prerušenia dočasnej ochrany
Ministerstvo predstavilo návrh zákona o dočasnej ochrane životaschopných podnikov, ktorého cieľom je poskytnúť firmám možnosť požiadať o dočasnú ochranu aj po tom, ako táto možnosť podľa aktuálnej platnej legislatívy zanikne. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | SITA


Predseda advokátskej komory pripomenul, že poskytovanie právnej služby je vždy vyžiadané klientom. „Advokát nie je tou osobou, ktorá oslovuje klienta a Slovenská republika ako klient má osobitné postavenie a možnosť stanoviť si podmienky poskytovaných služieb,“ poznamenal Borec.

SAK má podľa Borca záujem konštruktívne prispieť k vytváraniu predvídateľných podmienok poskytovania právnych služieb štátu. Navrhol preto v spolupráci so štátom vytvoriť zoznam advokátov poskytujúcich služby pre štát. Ten by obsahoval zoznam odborných zameraní potrebných pre právne služby štátu, informáciu o rámcovej časovej kapacite advokátov a informáciu o disciplinárnych opatreniach uložených komorou.

Borec považuje za vhodné stanoviť právnym predpisom regulovanú odmenu za právne služby poskytované Slovenskej republike, aby sa v budúcnosti predišlo špekuláciám a možným pokušeniam na strane objednávateľa právnych služieb.

Borec v liste požiadal premiéra Matoviča o podporu novely zákona o advokácii, ktorá by umožnila SAK primeraným spôsobom informovať verejnosť o prebiehajúcich sťažnostných konaniach a o uložených disciplinárnych opatreniach voči konkrétnym advokátom a advokátkam, a „preukázať tak aj verejne našu kompetentnosť pri disciplinárnom konaní“.

Premiér Matovič má dnes vláde navrhnúť prijatie uznesenia, ktoré zaviaže ministrov predložiť do dvoch týždňov všetky zmluvy podpísané na právne a poradenské služby. Vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina) následne zmluvy podrobí auditu.

Na čo zabúdame pri imunite?
Imunita je štít, ktorým sa telo bráni v troch obranných líniách (prirodzená bariéra, vrodená a špecifická imunita) pred rôznymi nechcenými „útočníkmi“. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR