Trumpov Air Force One sa takmer zrazil s dronom

Americký prezidentský špeciál s prvým občanom USA na palube krátko pred pristávaním na vojenskej základni Andrew Base neďaleko Washingtonu ohrozil lietajúci predmet v tvare kríža.


Predmet bol zjavne diaľkovo navádzaný, išlo o robotické lietajúce zariadenie podobné dronu a malo tvar kríža. Informovala agentúra Bloomerg, ktorej správu prevzal portál ilmessaggero.it. Lietajúci stroj Air Force One takmer zasiahol.

Stalo sa to včera počas návratu prezidenta USA do Washingtonu. Videli ho niektorí cestujúci na palube prezidentského lietadla.

Tajná služba a americké orgány pre bezpečnosť letectva incident nepotvrdili. Zdá sa však, že udalosť je jednou z tisícok, ktoré sa každý rok vyskytujú v Spojených štátoch. Civilné bezpilotné lietadlá vážia iba niekoľko kilogramov a pravdepodobne nedokážu spôsobiť fatálnu haváriu obrovského dopravného lietadla, ktorého systémy sú niekoľkokrát zálohované a v prípade Air Force One ho pilotujú najskúsenejší vojenskí piloti, ktorých len tak niečo nedostane do úzkych.

Z pohľadu lekárov je zdravotníctvo pre túto vládu nič iné, len výsmech
Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) je vážne znepokojený vyhláseniami premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ako i mediálnou komunikáciou ministerstva zdravotníctva k odmeňovaniu zdravotníkov, ktorí boli v prvej línii počas pandémie ochorenia... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | TASR


Drony však dokážu spôsobiť minimálne také škody, ako napríklad vzdušná zrážka lietadla s vtákom. Federálna správa letectva dostáva každý rok tisíce sťažností na bezpilotné lietadlá, lietajúce príliš blízko lietadiel alebo v oblastiach, kde je vzdušný priestor pre podobné zariadenia uzavretý. Väčšina sťažností prichádza od pilotov. Platné právne predpisy v USA stanovujú, že bezpilotné lietadlá môžu lietať iba pod dohľadom svojho prevádzkovateľa a nie vyššie ako 122 metrov, ak nemajú osobitné výnimky.

V posledných rokoch došlo k nehodám, keď drony zasiahli lietadlá, ale v žiadnom prípade nedošlo k vážnym problémom alebo zraneniam. V roku 2017 zasiahol dron, ktorý nelegálne lietal v blízkosti New Yorku, helikoptéru americkej armády - poškodenému stroju sa však podarilo bezpečne pristáť. V roku 2019 hlásili niektorí piloti na kontrolnej veži medzinárodného letiska Newark Liberty International prítomnosť malého drona, ktorého letová dráha bola na kolíznom kurze s pristávajúcimi lietadlami.

Trump predstavil nový dizajn prezidentského špeciálu Air Force One. Aké má novinky?
Americký prezident Donald Trump predstavil vo štvrtok návrh nového dizajnu prezidentskej letky Air Force One. Nový dizajn, ktorý šéf Bieleho domu prezentoval pre stanicu ABC, zamieňa ikonický svetlomodro-biely náter exteriéru za "vlasteneckejšie... Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | TASR