TOP 5 najlepšie zarábajúcich filmov v histórii
18 | 08 | 2020 I Timotej Dudka

Tvorba skutočne dobrých filmov je neskutočne náročná záležitosť. Musíte mať skvelý scenár, vynikajúcich hercov, výborných kameramanov a milión ďalších vecí. Aj keď toto všetko máte a film sa vám naozaj podarí, váš úspech nie je zaručený, píše portál Showbiz.


Dnes sa pozrieme na snímky, ktoré videl snáď každý. Normálne by sme si také tvrdenie odpustili, ale tentoraz skutočne nepreháňame. Nasledujúce pätica filmov totiž v kinách po celom svete predstavuje zárobok vo výške viac ako dve miliardy dolárov, čo znamená, že ich skutočne videl takmer celý svet. V dnešnom článku vám predstavíme päť najlepšie zarábajúcich filmov v histórii kinematografie.

Ako sa natáčal Winnetou: Toto ste zrejme nevedeli!
Červený gentleman, neohrozený bojovník, ale aj obrovský showman. Taký bol pri natáčaní dodnes populárnej filmovej série o náčelníkovi Apačov predstaviteľ legendárneho Winnetoua Pierre Brice († 86), informuje portál Aha! Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Timotej Dudka

5. Avengers: Infinity War (2018) - 2 048 359 754 $




Twitter (@callme_scooby)


Na piatom mieste sa s dvoma miliardami a 48 miliónmi dolárov umiestnilo superhrdinské Avengers: Infinity War z roku 2018. Hoci išlo oficiálne o prvú časť dvojdielneho príbehu, Infinity War v skutočnosti nadväzovalo na bezmála dvadsiatku vzájomne prepojených komiskových filmov štúdia Marvel.



Avengers: Infinity War priviedlo do jedného filmu desiatky rôznych hrdinov, ktorých komiksoví nadšenci sledujú už od roku 2008. Práve preto sa v snímke objavila rada zvučných hereckých mien ako je Robert Downey Jr. (55), Samuel L. Jackson (71), Scarlett Johansson (35), Chris Evans (39) alebo Benedict Cumberbatch (44).

4. Star Wars: Sila sa prebúdza (2015) - 2 068 223 624 $




Twitter (@Karen_piyo87)


Aj o pozíciu vyššie je snímka, ktorá je súčasťou úspešnej ságy zahŕňajúcu rad filmov, seriálov, komiksov a videohier. Tentoraz však v jej centre diania nie sú superhrdinovia, ale vesmírne lode, nadprirodzená sila a svetelné meče. Na štvrtej pozícii je s 2 068 223 624 dolármi film s názvom Star Wars: Sila sa prebúdza.

Tento snímok z roku 2015 bol fanúšikmi Hviezdnych vojen netrpezlivo očakávaný už od roku 2005. Väčšina filmových nadšencov ani nedúfala, že by sa ich obľúbená séria mohla vrátiť do kín.

J. J. Abrams (54), ktorý film režíroval, sa rozhodol posunúť ďalej v čase a pozrieť sa, ako to v ďalekej galaxii vyzerá po páde Galaktického impéria. Preto sa opäť stretávame s hrdinami pôvodnej trilógie, ktorí však za tie roky značne zostarli. Okrem starých známych tvárí sa vo filme objavujú aj noví hrdinovia, ktorí preberajú štafetu.

3. Titanic (1997) - 2 194 439 542 $




Twitter (@GamesToday6)


Skoro 2,2 miliardy dolárov v kinách zarobil film o najznámejšej námornej katastrofe v histórii. James Cameron (65) sa rozhodol, že tragický príbeh Titanicu prešpikuje romantickú linkou, čo by sa na prvý pohľad mohlo zdať ako absolútne šialenstvo. V skutočnosti sa mu však tento odvážny krok vyplatil a toto dielo sa tak stalo tým najvýnosnejším filmom tisícročia.



V centre diania je chudobný mladík Jack, ktorý sa zamiluje do bohatej, ale nešťastnej Rose. Obaja hľadajú spôsob, ako naložiť so svojím životom, a nájdu ho v tom druhom. Ich šťastie však netrvá dlho, pretože sa k lodi blíži nevyhnutná skaza.

2. Avatar (2009) - 2 790 439 000 $




Twitter (@ftloscifi)


A kto v roku 2009 zobral filmu Jamesa Camerona prvenstvo? Možno vás to prekvapí, ale pripravil sa o neho sám, keď natočil revolučného Avatara. Týmto filmom svetu predviedol, že 3D filmy majú vo svete kinematografie svoje zaslúžené miesto. Do tej doby bolo 3D využívané skôr ako taká „lacná vychytávka“ a väčšina filmárov k tomu tak pristupuje dodnes, ale Avatar ukázal, ako prínosný môže tretí rozmer byť.

Ťahák 3D bol jedným z hlavných dôvodov, prečo Cameronove sci-fi v kinách zarobilo astronomických 2,9 miliárd dolárov. Snímke samozrejme pomohol aj vydarený príbeh a obstojné herecké výkony, ale hlavným ťahákom sú dodnes neuveriteľné vizuálne efekty, ktoré rad tvorcov nevie napodobniť ani viac ako desať rokov po premiére.



Po obrovskom úspechu filmu sa ihneď začalo uvažovať o jeho pokračovaní a Cameron sebavedome prisľúbil hneď štyri ďalšie diely. Ich tvorba sa však neustále odsúvala na neskorší dátum. Teraz to vyzerá, že by sa Avatar 2 mal do kín dostať v roku 2022 a piaty (a zatiaľ posledný sľúbený) diel o šesť rokov neskôr. Ako to ale bude v skutočnosti, je zatiaľ stále vo hviezdach.

1. Avengers: Endgame (2019) - 2 797 800 564 $




Facebook (Vilaysak Phantharangsi)


Tam, kde sme dnešný článok začali, ho aj ukončíme. Tým absolútne najvýnosnejším filmom v histórii, ktorý v kinách zarobil ešte o sedem miliónov dolárov viac než Avatar, je totiž pokračovanie superhrdinského Infinity War s názvom Avengers: Endgame. To išlo do kín presne rok po prvom dieli a išlo tiež o dôstojnú rozlúčku s mnohými obľúbenými hrdinami z dielne Marvel.



Skrze Endgame sa so supehrdinským žánrom rozlúčilo hneď niekoľko hlavných hviezd vrátane predstaviteľa Iron Mana alebo Kapitána Ameriky. Týmto rolám vďačí Marvel za väčšinu svojho úspechu, pretože práve Downey a Evans boli základnými stavebnými kameňmi filmového sveta Marvel.

V Endgame obľúbení hrdinovia ešte raz spoja sily, aby sa postavili obávanému Thanosovi a zvrátili tragické udalosti Infinity War. Ich snaha však nebude jednoduchá a mnohí budú musieť priniesť zásadné obete. Kto prežije rozhodujúcu bitku nad osudom vesmíru?

Prečo mal predstaviteľ Old Shatterhanda v hlave striebornú doštičku a prečo ho otec vydedil?
Kto by nepoznal filmy ako Winnetou alebo Poklad na striebornom jazere? Veď tieto kúsky navštívilo v našich kinách najviac divákov v dejinách československej kinematografie! Aký osud mal slávny herec a predstaviteľ priateľa náčelníka Apačov, Lex... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Timotej Dudka