V Údolí smrti namerali najvyššiu teplotu za posledných sto rokov
18 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Výsledok nie je oficiálne potvrdený, ale meranie je rekordné. V Death Valley v Kalifornii sa cez víkend vyšplhali teplomery na 54,4 stupňov Celzia.


Údolie smrti je miestom extrémov. Žiadne miesto v USA nie je tak hlboko pod hladinou mora ako široké povodie Mojavskej púšte - 85,5 metrov pod hladinou mora sa nachádza Badwater Basin, obrovské suché soľné jazero. Región je mimoriadne suchý, s ročnými zrážkami v priemere iba okolo 120 litrov na meter štvorcový. O rekordných meraniach informuje Der Spiegel.

Údolie smrti v Kalifornii je známe predovšetkým svojím vražedným teplom. V júli roku 1913 sa tam údajne nameralo až 56,7 stupňov Celzia. Tentoraz to bolo “iba” 54, 4, hoci, bolo to najviac za uplynulú storočnicu. Oficiálna meracia stanica zaznamenala teplotu 54,4 stupňov Celzia v nedeľu popoludní presne o 15:41 miestneho času. To by bola tretia najvyššia hodnota, aká bola kedy na Zemi zaznamenaná - prinajmenšom ak by tieto informácie oficiálne potvrdila Svetová meteorologická organizácia (WMO) v Ženeve.

WMO minulý rok uverejnila analýzu, podľa ktorej bola tretia a štvrtá najvyššia teplota, ktorá sa kedy zaznamenala, 53,9 stupňov Celzia (± 0,1 stupňov, merané 21. júla 2016 v Mitribah, Kuvajt) a 53,7 stupňov Celzia ( ± 0,4 stupňa, merané 28. mája 2017 v Turbat v Pakistane). Meranie s doteraz druhou najvyššou hodnotou (55,0 stupňov Celzia) pochádza z tuniského mesta Kebili zo 7. júla 1931. O tomto meraní sú však pochybnosti.

Názov Údolie smrti sa objavil až v polovici 19. storočia, kedy v Kalifornii naplno prepukla zlatá horúčka. Vtedy sa tam po prvý raz dostali Európania, aj keď nie zámerne. Veľká skupina cestovateľov si chcela skrátiť cestu a do Údolia smrti zablúdila. Po niekoľkých týždňoch sa odtiaľ stále nemohli dostať. Dochádzali im zásoby, a tak museli poraziť ťažné voly a použiť drevo z povozov na rozloženie ohňa. Nakoniec sa im predsa len podarilo údolie opustiť a na rozlúčku mu dali toto nelichotivé pomenovanie

Až v roku 1933 sa na základe nariadenia prezidenta Hoovera stalo údolie národným parkom.

Grónsky ľadovec je už skoro mŕtvy
Grónske ľadovce už nemožno obnoviť, tvrdí nová štúdia. Možno iba spomaliť ich roztápanie. Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Ivan Brožík