Spojené štáty prekročili červenú čiaru, Nemecko zavedie sankcie na americký plyn
18 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Predseda hospodárskeho výboru Bundestagu hovorí o zavedení sankcií na dovoz lacného plynu z USA.


Nemecko povolilo zavedenie odvetných sankcií proti Spojeným štátom americkým kvôli „Nord Stream-2“. Oznámil to predseda výboru pre hospodárstvo a energetiku nemeckého Bundestagu výboru pre hospodárstvo a energetiku Klaus Ernst. Informáciu priniesol portál kp.ru.

Klaus Ernst povedal, že Nemecku už nič nebráni v implementácii odvetných sankcií proti Spojeným štátom americkým. Podľa dopisovateľa RT Deutsch “Európska únia sa musí uchýliť k prísnym opatreniam a reagovať na americkú politiku. Keďže pokusy o zásah (zo strany USA) do dodávok energie do Nemecka sú v rozpore s medzinárodným právom.

“Musíme Američanom dať najavo, že ak budú reagovať tak, ako reagujú teraz, spôsobí nám to hospodárske škody. Preto navrhujem zaviesť represívne clá na skvapalnený americký plyn a za určitých podmienok aj embargo na dovoz amerického plynu s cieľom zasiahnuť Američanov rovnakým spôsobom”, oznámil vysoký funkcionár Bundestagu Klaus Ernst.

Trump signalizuje, že na muške má ďalšie čínske spoločnosti
Americký prezident tvrdí, že sa „pozerá“ na ďalšie represívne opatrenia proti ostatným skupinám vrátane internetového megaobchodu Alibaba Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Až potom, čo si Spojené štáty uvedomia svoju chybu a urobia ústupky, bude možné rokovať. “My nechceme zavádzať sankcie proti USA, my chceme zastaviť sankcie USA voči Nemecku pomocou rovnakého sankčného mechanizmu”, vysvetlil Klaus ernst.

Nemecko nevylučuje, že ak sa nezmnení názor USA na dokončenie plynovodu Nord Stream - 2, Berlín sa obráti na OSN, aby ochránilajeho strategické národné záujmy. Vplyvný člen Rady Ruskej federácie Oleg Morozov v tejto súvislosti reagoval, že ostrejší postup Nemecka voči USA”pomôže krajine vyhnúť sa kolosálnemu hospodárskemu a politickému tlaku”.

“Nemecku sa logicky nepáči myšlienka nahradiť lacný ruský plyn drahým americkým. Je zrejmé, že Berlín, aj keď je partnerom Spojených štátov vo všetkých dôležitých témach, si uvedomuje, že, Spojené štáty prekročili červenú čiaru, - povedal senátor Morozov.

Nemecko varuje USA pred uvalením sankcií na subjekty, zúčastnené na stavbe plynovodu Nord Stream 2
Podľa vlády v Berlíne žiadna krajina nemá právo „diktovať“ inej svoju energetickú politiku. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Berlín bude diskutovať na úrovni OSN o hrozbách Spojených štátov zaviesť reštriktívne opatrenia proti projektu Nord Stream- 2. Pripomenulpredseda Výboru pre hospodárstvo a energetiku Nemeckého spolkového snemu, Klaus Ernst. Je presvedčený, že je neprijateľné, aby Spojené štáty alebo iný štát diktovali vlastnú stratégiu dodávok energie zvrchovanej krajine, pretože to „je v rozpore s akýmkoľvek primeraným vzťahom“. Podľa neho, ak Washington uplatní svoje hrozby zavedenia reštriktívnych opatrení, bude to porušenie medzinárodného práva.

„Toto je narušenie suverenity krajiny pomocou extrateritoriálnych sankcií. Faktom je, že tieto sankcie sa nevzťahujú na územie Spojených štátov, týkajú sa Európskej únie, “ vyhlásil Klaus Ernst.

Ako poznamenal Oleg Morozov, tlak na Nemecko zo Spojených štátov v súvislosti s Nord Stream - 2 je bezprecedentný. Okrem politiky existuje v tejto otázke výrazný ekonomický záujem amerických spoločností.

Nord Stream 2 vzďaľuje Európu od USA (Anton Kanevský)
Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Iveta Machová