Päť najväčších mýtov o koronavíruse, ktoré nie sú pravdivé! Šíria strach, propagandu a klamstvá
18 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Dezinformácie o koronavírusoch, ktorými vedci, politici a médiá kŕmili verejnosť, sú šokujúce. Pozrite sa na bizarné, protichodné a vyložene smiešne mýty, ktoré spôsobili viac škody ako samotný Covid-19, píše vo svojom komentári Peter Andrews.


1. Mýtus: Spomalenie šírenia vírusu je dobrý nápad

Toto je základný predpoklad svetovej „reakcie“ na Covid-19, z ktorej pramenia všetky ostatné.

Spomalenie šírenia vírusu sa nám pôvodne predávalo ako spôsob ochrany zdravotníckych služieb: ak všetci naraz ochorejú, nemocnice sa naplnia a ľudia zomrú na nosidlách pred nemocnicou na parkoviskách. Pamätáte si, že bolo za potreby "vyrovnať krivku"? Odkedy sa začali objavovať koronavírusové infekcie, sa uvádzalo, že je nevyhnutné, aby sa ich šírenie zastavilo, pretože tým nepriamo zachránime tých, ktorí sa nedajú zachrániť lekárskymi službami - kyslíkovými maskami a ventilátormi.

Vznešený nápad, ale zavádzajúci. Väčšina nemocníc strávila mesiace počas vypuknutia choroby rovnako prázdne ako predtým. Všetky ostatné lekárske ošetrenia boli odložené, aby sa pripravili na nápor koronavírusových pacientov, ktorí si šli vykašľať pľúca - nápor, ktorý nikdy neprišiel. Dokonca aj jednotky intenzívnej starostlivosti zriedka dosiahli plnú kapacitu a rýchlo sa ukázalo, že pre ľudí, ktorí sú najviac vystavení riziku, je liečba ventilátorom a intenzívna starostlivosť nevhodná. Iba malý počet v skutočnosti zomrel na intenzívnej starostlivosti, pričom to boli starí ľudia s mnohými chorobami.

O plánoch zmeny režimu v Bielorusku, prostredníctvom okrúhleho stola (Sergej Pavlenko)
Komentár Sergeja Pavlenka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Takže „vyrovnať krivku“ bol úplný mýtus, ale nemá zmysel ani tak spomaliť šírenie vírusu? Nuž, iba ak si myslíte, že tí, ktorí zomrú na Covid-19, sa vírusu dokážu vyhnúť iba s vakcínou. Ak zraniteľní ľudia, ktorí sa domnievajú, že vírus nechytili, chcú čakať na vakcínu, mali by skôr popremýšľať o svojich úmysloch. Pretože ak to nemôžu, potom nič z toho nemá zmysel.

Okrem toho existuje aspoň jedna teória, prečo by ste mohli niekomu urobiť láskavosť tým, že mu dáte vírus. Evolučná teória nám hovorí, že pri šírení respiračného vírusu stráca potenciu. Úspešný vírus je ten, ktorý nezabije svojho hostiteľa skôr, ako ho môže rozšíriť. Takto funguje imunita stáda v kontexte, pričom ide o zmeny samotného vírusu.

Naopak, keď sme sa uzamkli, vírus nemal kam ísť. Namiesto toho, aby boli miernejší, sa všetky najnebezpečnejšie kmene zhromaždili na jediných miestach, kde sa zhromažďovali chorí ľudia: domovy dôchodcov a nemocnice. Preto som uvítal správy, že vírus sa stal rozšíril na oslavách - je lepšie, aby sa vírus šíril voľne, aspoň medzi zdravými, pokračuje vo svojom komentári Peter Andrews.

Protestná skupina StandUpX bojuje proti „nedemokratickým“ opatreniam Covid-19 a spája skutočné obavy s teóriami o sprisahaní
Britská protestná skupina StandUpX získava popularitu. Jej členovia protestujú aktuálne proti reštriktívnym opatreniam v súvislosti s Covid-19, ale jej členovia nesúhlasia ani so sieťou 5G či vakcínami. Celkovým presvedčením skupiny je skutočnosť,... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Marek Molnár


2. Mýtus: Blokovania spomaľujú šírenie

Ale poďme na chvíľu predstierať, že to je pravda. Pretože bez základného predpokladu, že šírenie je zlé, sa zvyšok diskusie prevráti na hlave. Ak by masky pracovali, boli by kontraproduktívne. Neuvádzam to ako pravdu - iba tvrdím, že to je prinajmenšom rovnako pravdepodobné ako klasický model.

Ak však dokážete pozastaviť svoju nedôveru na dosť dlhú dobu, aby ste si predstavili, že brzdenie šírenia vírusu má zmysel, mohlo by sa vám odpustiť za predpokladu, že blokovanie je spôsob, ako to urobiť. Neexistuje však žiadny náznak, nieto dôkaz, že by zablokovanie predstavovalo problém pre prefíkaný vírus.

Ak by blokovanie vôbec zohralo nejakú úlohu, očakávali by sme vzájomný vzťah medzi rôznymi formami blokovania vynútenými rôznymi regiónmi alebo krajinami a tvarom kriviek smrti. Ale nemáme - korelácia je nula. Belgicko, Spojené kráľovstvo, New York: prísne blokovania a veľa úmrtí. Švédsko, Japonsko, Uruguaj: ľahké alebo žiadne blokovania a pár úmrtí. Môžete poukázať na opačné príklady, ale to je len bod - nejestvuje žiadna konzistentnosť. A skôr, ako sa pokúsite vysvetliť, že jednotlivé krajiny majú „odlišné kultúry“ alebo „lepšie testovanie“, neexistuje žiadna korelácia s niektorou z týchto vecí, ďalej píše vo svojom komentári Peter Andrews.

Jednoducho povedané, nie je nič, na čo by bolo ľahké poukázať, že každé opatrenie na zabránenie vírusu, ktoré prijala akákoľvek vláda na svete, fungovalo. Blokovanie môže byť skvelým nástrojom v kôlni, ale stále je chybné.

Sledovať občanov je nová dogma
Je podľa Vás nevyhnutné sledovať pohyb všetkých občanov aj za cenu potenciálneho porušenia ústavných práv? Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Aneta Leitmanová


3. Mýtus: Odpoveďou je sledovanie pohybu

Na začiatku prepuknutia sa zdalo, že existuje spojenie medzi krajinami s pôsobivými schopnosťami sledovania pohybu, ako je Nemecko a Južná Kórea. Samotné sledovania nemohli samozrejme „liečiť“ nakazených obyvateľov. Nikto nevedel, prečo sa zdalo, že z komplexného testovania budú mať pozitívny účinok. O niekoľko mesiacov neskôr, to stále nikto nevie.

To však nezabránilo západným vládam v ubohých pokusoch napodobniť východoázijské spoločnosti aplikáciami a programami na sledovanie pohybu.

Napriek nezanedbateľnej propagandistickej kampani všetci zlyhali. Je to do značnej miery preto, že málo ľudí vykazuje nejaké príznaky, a to mesiace po dosiahnutí vrcholu vírusu.

Demokracia v Amerike je mŕtva - otázka moci sa bude riešiť silou (Vladimír Kudrjavcev)
Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


4. Mýtus: Menšiny sú viac ohrozené

Pokiaľ ide o BAME (afroamerické a ázijské menšiny), tak čokoľvek, čo ste o nich čítali, boli tie najhoršie postihnuté prípady. Vírus je samozrejme rasistický - ako všetko ostatné. Fakty, ako je tento, pochádzajú z rozdelenia chorých alebo mŕtvych na ich zoskupenia podľa pleti a potom porovnaním pomerov s celkovou populáciou. BAME sú v takýchto štatistikách nepochybne „nadmerne zastúpení“.

Riziko je však na úrovni populácie a je takmer úplne vysvetlené sprostredkovaním faktorov, ako je obezita, cukrovka a iné komorbidity, ktoré sú v niektorých populáciách častejšie ako v iných. Ak máte osemdesiat rokov, máte nadváhu a ste chorý, mali by ste sa obávať chytenia vírusu bez ohľadu na rasu. Podobne, ak ste fit a mladší ako 60 rokov, s väčšou pravdepodobnosťou vás zasiahne blesk, ako by vás mal zabiť vírus, bez ohľadu na rasu. Existuje náznak, ale iba návrh, že nižšia hladina vitamínu D u černochov by mohla hrať úlohu, ale to je veľký rozdiel.

Tento základný fakt vytvára smiešnu predstavu, že niektorí profesionálni športovci sa obávali návratu k svojmu športu. Skutočne sa ospravedlňujem za Troya Deeneya, pretože ho pochopiteľne vystrašila zlá vedecká komunikácia. Ako zdravý mladý muž, ktorý patrí k menšine, neexistuje dôvod domnievať sa, že on sám je vystavený zvýšenému riziku. Presvedčili ho však a teraz sa dištancuje od športu kvôli jeho strachu.

Ruská armáda sa chystá v Afrike zriadiť šesť vojenských základní
Je to vážny problém alebo iba neuskutočniteľný sen? Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Mário Martinka


5. Mýtus: Aby sa školy mohli otvoriť, krčmy sa musia zatvoriť

Tak toto je úplná hlúposť. Jedinec, ktorý prišiel s týmto falošným mýtom, by mal jasnú kariéru v dizajne stolových hier, ak by nezarábal toľko peňazí ako štátny zamestnanec. Je to jednoducho výmysel, a preto je ťažké ho vyvrátiť, podobne ako existencia neviditeľnej víly, poznamenáva vo svojom komentári Peter Andrews.

Nemohli by sa jednoducho nechať otvorené krčmy a potom aj otvorené školy? Predpokladám však, že o dva týždne neskôr by nastala „druhá vlna“ úmrtí. Viete, rovnako ako údajná druhá vlna, ktorá mala doraziť v máji. A potom v júni. A potom v júli. Až v posledných dvoch týždňoch sa WHO konečne vzdala sna a zmenila svoj príbeh na „Jedna veľká vlna“.

Jediné, čo môžem urobiť, je predpovedať, že druhá vlna úmrtí sa nikdy nenaplní, a každý deň od apríla sa ukázalo, že mám pravdu. Zriadenie naopak opakuje nesprávne prognózy a nikdy ich nezodpovedá. Jednoducho zmenia predpoveď a dúfajú, že každý zabudne na to, čo povedal pred týždňom. Nenoste masky. Nechoďte do práce. Choďte do práce, ale nepoužívajte hromadnú dopravu. Ale ak tak urobíte, noste masku. Nenechajte sa zmiasť tým, že si myslíte, že zmätok je náhodný. Je súčasťou plánu - zmätení ľudia sa ľahšie ovládajú.

V Juhočínskom mori to doslova "vrie". Povedie konflikt medzi USA a Čínou až k vojne?
Juhočínske more patrí k najrušnejším vodným cestám. Čo ho robí ešte zaujímavejším, sú bohaté prírodné zdroje. Ide tiež o jednu z najspornejších námorných oblastí a vládu nad ňou by rado prevzalo niekoľko krajín, predovšetkým Čína, ale aj Vietnam či... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Natália Sollárová


Čím väčšia lož

Možno to bol Joseph Goebbels, ktorý prehlásil: „Ak hovoríte dosť veľkú lož a ​​opakujete ju, ľudia tomu nakoniec uveria.“ Zdá sa, že ide o vždyzelené vyhlásenie, nielenže neexistuje nijaký limit na veľkosť klamstva, zdá sa, že neexistuje ani limit na počet klamstiev.

Hypotézy robia predpovede, a ak sú dôsledne preukázané správne, nakoniec sa stanú teóriou. Einstein je ohlasovaný, pretože predpovedal čierne diery, ktoré sa dokázali až o takmer storočie neskôr. Mnoho malých myslí prehlásilo svoje teórie, aby predpovedali povahu tohto vírusu, napriek ohováraniu od elity. Ale keď sú potvrdené, elita ich jednoducho utopí, uvádza na záver Peter Andrews vo svojom komentári.

Kto vládne Amerike? Biely dom alebo Silicon Valley? (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Iveta Machová