Trump signalizuje, že na muške má ďalšie čínske spoločnosti
17 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Americký prezident tvrdí, že sa „pozerá“ na ďalšie represívne opatrenia proti ostatným skupinám vrátane internetového megaobchodu Alibaba


Donald Trump naznačil, že zvažuje podniknutie krokov proti ďalším čínskym spoločnostiam, vrátane Alibaby. Vyhlásil to iba deň potom, čo nariadil spoločnosti ByteDance, aby sa do 90 dní zbavila činnosti v spoločnosti TikTok v USA, píše ft.com. Na otázku, či uvažuje o represívnych opatreniach proti ďalším čínskym spoločnostiam, ako je napríklad gigant elektronického obchodu Alibaba, Trump odpovedal: „Pozeráme sa na iné veci, áno, zvažujeme.“

Biely dom k tomuto komentáru neposkytol žiadne vysvetlenie. Trump sa však čoraz viac zameriava na Čínu, ktorú obviňuje z rozšírenia koronavírusu pred začatím prezidentských volieb v USA.

Podobný krok ako v prípade ByteDance, uskutočnil americký prezident v piatok keď zrušil výnimku niektorým americkým spoločnostiam, ktoré ju využívali na to aby mohli pokračovať v predaji tovaru spoločnosti Huawei, čínskej telekomunikačnej spoločnosti, o ktorej USA tvrdia, že je špiónom pre Peking.

Mali by ste odstrániť TikTok? Toto hovoria odborníci o aplikácii, ktorú chce Trump zakázať
Vysoko populárna aplikácia na zdieľanie videí TikTok, čelí potenciálnemu zákazu v USA a medzi zamestnancami niekoľkých veľkých spoločností v súvislosti s bezpečnostnými problémami. Čo to pre vás znamená? Mali by ste odstrániť TikTok z vášho... Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Trump za posledné mesiace podnikol sériu asertívnych krokov proti Číne, ako reakciu na to, čo jeho úradníci označujú za hospodárske a národné bezpečnostné hrozby zo strany čínskej komunistickej strany. Väčšina odborníkov na Čínu v USA verí, že pred voľbami USA zvýši tlak na Peking.

V nariadení týkajúcom sa TikToku Trump uviedol, že existujú „dôveryhodné dôkazy“, že spoločnosť ByteDance by mohla podniknúť kroky, ktorými by narušila bezpečnosť USA. Nariadenie prišlo iba týždeň po vydaní smernice, ktorou sa americkým spoločnostiam zakazuje obchodovať s TikTokom, pokiaľ spoločnosť ByteDance do 45 dní nepredá aplikáciu americkej skupine. Spoločnosť Microsoft diskutovala o kúpe aplikácie.

Predstaviteľ USA povedal, že nové nariadenie by zvýšilo tlak na spoločnosť ByteDance, aby predala TikTok, čo najskôr, pretože hodnota aktív klesá s blížiacim sa 90-dňovým termínom. „Ak sa nedosiahne dohoda [so spoločnosťou Microsoft], mohlo by to za 90 dní zastaviť TikTok v USA,“ povedal Kevin Wolf, partner spoločnosti Akin Gump, ktorý do roku 2017 dohliadal na sankčný zoznam ministerstva obchodu. Samostatne sa ministerstvo zameralo na spoločnosť Huawei ukončením výnimky, ktorá dočasne poskytla úľavu americkým spoločnostiam tým, že im umožnila obchodovať so spoločnosťou Huawei bez licencie.

Teheránu hrozí výbuch väčší ako v Bejrúte. Varovanie hovorí o "VODÍKOVEJ BOMBE"
Mestský poslanec v Teheráne varuje, že mesto môže postihnúť oveľa „väčšia katastrofa ako v Bejrúte“. Dôvodom môže byť pochybné skladovanie ropy na predmestiach. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Huawei popiera tvrdenie USA, že by pomáhala Číne viesť počítačovú špionáž. Najvýznamnejším príjemcom dočasných výnimiek bola spoločnosť Google, ktorá pokračovala v aktualizácii svojho operačného systému Android na starých telefónoch Huawei.

Americký predstaviteľ uviedol, že Biely dom vysiela spoločnostiam signál, že potrebujú obmedziť obchodné vzťahy so spoločnosťou Huawei a, že aj naďalej bude problematické získať akúkoľvek licenciu na obchodovanie s touto spoločnosťou.

Trump k spoločnosti zaujal pomalší prístup, ako niektorí analytici dúfali, keďže sa snažil vyhnúť spomaleniu obchodných rozhovorov s Pekingom. Pred prichádzajúcimi prezidentskými voľbami v USA sa však americký prezident zameral na Čínu hlavne tým, že obviňuje čínsku vládu z globálneho šírenia Covid-19.

TikTok zhromažďoval identifikátory zariadení Android, čím porušil pravidlá spoločnosti Google
TikTok údajne najmenej 15 mesiacov zhromažďoval údaje, ktoré identifikovali milióny jednotlivých zariadení Android - týmto krokom spoločnosť porušila pravidlá spoločnosti Google. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Biely dom sa minulý týždeň zameral na čínsku technologickú spoločnosť Tencent. Americké spoločnosti dostali 45 dní na to, aby prestali rokovať s WeChat, všadeprítomnou aplikáciou na posielanie správ, ktorú vlastní Tencent. Tento krok podnietil špekulácie o tom, že prezident je ochotný konať proti veľkým čínskym spoločnostiam, ktoré na svojom domácom trhu vyrábajú populárne výrobky a poskytujú služby.

Trump nedávno uvalil sankcie na čínskych a hong kongských úradníkov po tom, čo Peking uvalil na bývalú britskú kolóniu drakonický bezpečnostný zákon, ktorý má zakročiť proti prodemokratickým a proti pekingským protestom.

Minister financií Steven Mnuchin, v piatok večer povedal, že Trump „vydal príkaz zakazujúci transakciu, ktorá viedla k akvizícii spoločnosti Musical.ly, teraz známej ako TikTok“. Dodal, že spoločnosť ByteDance by sa musela zbaviť všetkého majetku, ktorý sa použil na „umožnenie alebo podporu prevádzky TikTok“ v USA, ako aj akýchkoľvek údajov, ktoré získala od používateľov TikTok alebo Musical.ly v USA. Spoločnosť ByteDance kúpila spoločnosť Musical.ly v roku 2017 a zlúčila ju so svojou existujúcou aplikáciou TikTok, čo podporilo rast video platformy.

Začiatkom tohto týždňa John Demers, najvyšší predstaviteľ štátnej bezpečnosti USA, povedal, že Washington je čoraz viac ostražitý voči schopnosti čínskej vlády zhromažďovať osobné údaje amerických občanov prostredníctvom aplikácií, ako je TikTok.

Riaditeľ CDC varuje; najbližšia jeseň by mohol byť pre verejné zdravie najhoršia
USA majú v súčasnosti viac ako 5 miliónov prípadov a 166 700 úmrtí na koronavírus. S blížiacou sa chrípkovou sezónou, riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb ( CDC ) v stredu varoval, že situácia sa môže stať viac ponurá, píše... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Mário Martinka