Trump sa chce stretnúť s Putinom ešte pred voľbami v USA
17 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Washington zvažuje stretnutie v septembri v New Yorku, ako však dostať Vladimíra Putina do New Yorku a to ešte extrémne skoro, to je veľká otázka.


Prezident Trump oznámil svojim poradcom, aby zariadili jeho stretnutie s prezidentom Ruskej federácie ešte preed spustením kolotoča, predchádzajúceho prezidentským voľbám v USA. Informáciu priniesol portál Komsomolskaja Pravda kp.ru.

Americká vláda oznámila, že zvažuje stretnutie oboch vedúcich predstaviteľov v septembri v New Yorku. Administratíva USA tiež objasnila, že na stretnutí môžu prezidenti podpísať dokument týkajúci sa rozšírenia konzultácií o Zmluve o opatreniach na ďalšie znižovanie a obmedzovanie strategických útočných zbraní (START).

Hovorca Bieleho domu okrem toho oznámil zámer, podľa ktorého má Trumpov volebný tím zorganizovať ešte pred prezidentskými voľbami v USA viacero stretnutí so svetovými vodcami.

Rusko potvrdilo pripravenosť pomôcť Bielorusku
Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu opäť telefonoval s bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom a potvrdil mu, že Moskva je pripravená poskytnúť Minsku pomoc pri "riešení problémov". Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / TASR


Televízny kanál NBC, citujúci zdroje uvádza, že podpísanie spoločnej dohody s Putinom by ukázalo, že americký prezident je schopný úspešne rokovať a dospieť k dohode.

Už pred časom portál kp.ru informoval, že podľa poradcu pre národnú bezpečnosť USA Roberta O'Briena Biely dom nie je prekvapený neúspechom amerického návrhu uznesenia o predĺžení zbrojného embarga na Irán.

Už pred dvomi rokmi vydal Trump podobný pokyn. Šéf amerických tajných služieb (DNI) Dan Coats však vtedy vôbec nevedel, že americký prezident pozýva ruského prezidenta Vladimira Putina do Bieleho domu. Coats podľa agentúry AP vtedy iba stroho uviedol, že o tom nebol upovedomený. Dodal, že "to (stretnutie) bude zaujímavé". To isté zjavne platí aj o avizovanom septembrovom samite.

Trump sa "pozrie" na možnosť omilostenia Edwarda Snowdena
Šéf Bieleho domu Donald Trump v sobotu uviedol, že sa "pozrie" na možnosť omilostenia Edwarda Snowdena, amerického whistleblowera a bývalého spolupracovníka Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR