Ortopedické pomôcky majú výrazne zdražieť! (aktualizácia)
17 | 08 | 2020 I SITA

Na Slovensku hrozí výrazné zdraženie takmer celého portfólia ortopedických pomôcok a aj zatvorenie väčšiny prevádzok na celom Slovensku.


Slovenská komora ortopedických technikov (SKOrT) vyzýva vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) k dialógu o zreálnení cien práce. Aktuálne znenie návrhu dodatkov k zmluvám o poskytovaní a úhrade lekárenskej starostlivosti navrhované VšZP totiž bude podľa SKOrT znamenať výrazné zdraženie takmer celého portfólia ortopedických pomôcok.

To zahŕňa viac ako 900 položiek, no môže znamenať aj zatvorenie väčšiny prevádzok na celom Slovensku. Napríklad za ortopedické vložky pre deti budú musieť poistenci VšZP doplácať namiesto aktuálnych 3,32 eur od budúceho mesiaca po novom až 12 eur. Dospelí za veľmi zložitú obuv pri ťažkých postihnutiach nohy namiesto 23,24 eur až 92 eur. Agentúru SITA o tom v pondelok informovala viceprezidentka SKOrT Andrea Černá.

Sledovať občanov je nová dogma
Je podľa Vás nevyhnutné sledovať pohyb všetkých občanov aj za cenu potenciálneho porušenia ústavných práv? Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Aneta Leitmanová


,,Aktuálne dodatky zmlúv s VšZP platia väčšine poskytovateľov lekárenskej starostlivosti vo výdajniach ortopedickoprotetických pomôcok len do 31. augusta 2020. V navrhovaných dodatkoch, ktoré poskytovatelia obdržali od poisťovne v polovici augusta, VšZP nielenže opätovne nezohľadnila našu opakovanú požiadavku o zreálnenie ceny práce, ktorá je o 40 % nižšia, ako by mala byť, ale namiesto toho ortopedickým technikom oznamuje, že od 1. septembra celoplošne prestane preplácať akúkoľvek prácu medicínskych a iných strojov,” uviedla viceprezidentka SKOrT Andrea Černá.

Túto úpravu v preplácaní nákladov výroby ortopedických pomôcok sa snaží VšZP aplikovať so zavedením novej verzie eZdravia. Avšak iba v tomto sektore. "Pritom napríklad pri výrobe ortopedických vložiek s použitím CNC fréz a skenerov tvorí podiel strojovej práce 80 až 90 % z celkovej práce a času potrebného na ich výrobu. Súčasná hlboko podhodnotená cena práce technika - hodinová sadzba - tieto náklady nepokryje. K navrhovanému zneniu dodatkov zmlúv o poskytovaní a úhrade lekárenskej starostlivosti poskytovatelia odmietajú pristúpiť. Väčšina z 28 subjektov zastrešujúcich ortopedickú techniku zvažuje aj možnosť nepokračovať viac v poskytovaní služieb," pokračovala Černá.

Korona manuál: COVID-19 nie je stredoveký mor, ale musíme sa s ním naučiť žiť
Aj koronavírus má svoj manuál. Na vypracovaní súhrnu najdôležitejších aktuálnych poznatkov o ochorení COVID-19 sa podieľal popredný český infektológ. Jeho materiál uverejnený na portáli Lidovky.cz, prináša informácie nielen o priebehu infekcie, ale... Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Natália Sollárová


Zavedením pravidla, podľa ktorého poisťovne nebudú uhrádzať strojový čas medicínskych technológií a prístrojov, ale len čistú manuálnu prácu zdravotníckeho pracovníka či ortopedického technika sa podľa SKOrT vrátime do praveku.

,,K aktuálnemu stavu sme dospeli napriek tomu, že komora už od 28. februára 2018 listami opakovane vyzývala vedenie VšZP k prerokovaniu pripomienok k súčasným zmluvám a dialógu o zreálnení ceny práce. Všetky ostali bez odpovede, rovnako ako listy adresované pánovi ministrovi zdravotníctva Krajčímu 30. marca, 24. júna, 26. júna a 14. júla tohto roku. Veríme, že pán minister si uvedomuje, že je neúnosné, aby rodičia deťom za ortopedické topánky o dva týždne doplácali skoro 42 eur, pričom dnes je to 16,60 eur,” doplnila viceprezidentka SKOrT.

,,Zatiaľ sa totiž zdá, že jedinou zdravotnou poisťovňou, ktorá sa k tejto veci snaží pristupovať konštruktívne je Union, ktorej úhrady sa momentálne najviac približujú reálnej cene," uzavrela.

Trump sa chce stretnúť s Putinom ešte pred voľbami v USA
Washington zvažuje stretnutie v septembri v New Yorku, ako však dostať Vladimíra Putina do New Yorku a to ešte extrémne skoro, to je veľká otázka. Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Aktualizácia 17.8. o 15.15.: hod.:

Všeobecná zdravotná poisťovňa považuje medializované informácie za nepravdivé a nekorektné. "Naši poistenci majú plne zabezpečenú zdravotnú starostlivosť a cenové podmienky sa k 1. septembru 2020 nemenia. Rokovania stále pokračujú, aj tento týždeň je naplánované ďalšie stretnutie," uviedol v reakcii pre agentúru SITA hovorca VšZP Matej Neumann.

SKOrT v reakcii na vyjadrenia VšZP uviedol, že žiada vedenie poisťovne, aby nezavádzalo médiá a svojich poistencov. "V našom tvrdení vychádzame z návrhu dodatku, ktorý bol komore doručený 12. augusta 2020 a podľa jeho obsahu poisťovňa od 1. septembra 2020 odmieta viac hradiť prácu medicínskych prístrojov a technológií. Pozvanie na rokovanie VšZP doručila až dnes ( v pondelok, pozn.red.) a SKOrT nemá vedomosť, čo bude predmetom tohto rokovania. Ak však VšZP mala alebo má úprimný záujem hradiť reálnu cenu práce tak, aby poskytovatelia neboli nútení zvýšiť doplatky pacientom, komora si potom nevie vysvetliť doručenie vzorového dodatku, ktorý už o pár dní zavedie presný opak," povedala Andrea Černá.

Poskytovatelia nežiadajú podľa SKOrT o navýšenie ceny práce, ale jej zreálnenie v zmysle znaleckého posudku vypracovaného znalcom z Ekonomickej univerzity v Košiciach, pričom aktuálna cena práce je podľa posudku dlhodobo podhodnotená a VšZP už niekoľko rokov platí o 40 % menej, ako je reálna cena práce. "Od 1. septembra VšZP v zmysle doručeného vzorového dodatku plánuje ďalej krátiť už teraz podhodnotené úhrady za cenu práce. Vzniknutý rozdiel budú musieť poskytovatelia pacientom VšZP premietnuť do zvýšenej ceny doplatku alebo ukončiť poskytovanie týchto služieb," uzavrela Černá.

Kto bude na Slovensku proti koronavírusu zaočkovaný ako prvý?
Prípadná vakcína by proti Covid-19 by na Slovensku mala byť najprv dostupná pre ľudí starších ako 65 rokov, chorých, ako aj zdravotníkov, policajtov či hasičov. Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Peter Haluza