Slováci by privítali nahradenie obedov zdarma vyšším daňovým bonusom
16 | 08 | 2020 I Diana Zaťková / SITA

Od budúceho roka plánuje vláda vymeniť "obedy zdarma" za vyšší daňový bonus na dieťa až do 15 rokov. Podľa prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere takmer polovica ľudí na Slovensku považuje dvojnásobný daňový bonus na dieťa výmenou za zrušenie obedov zdarma za správny krok súčasnej vlády.


Vládna koalícia plánuje od začiatku budúceho roka zdvojnásobiť daňový bonus na dieťa až do veku 15 rokov, pričom aktuálne je daňový bonus dvojnásobný len do šiesteho roku veku dieťaťa. V súčasnosti daňový bonus na dieťa nad 6 rokov dosahuje 22,72 eura mesačne.

Vzhľadom na zdvojnásobenie daňového bonusu na deti až do 15 rokov sa majú zrušiť "obedy zdarma" v materských a základných školách. Štát však má naďalej dotovať obedy pre deti zo sociálne znevýhodnených rodín a pre deti, ktorých rodičia sú nezamestnaní.

Nahradenie obedov zdarma v materských a základných školách dvojnásobným daňovým bonusom vnímajú Slováci väčšinou pozitívne. Podľa prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere pre agentúru SITA takmer polovica ľudí na Slovensku považuje dvojnásobný daňový bonus na dieťa výmenou za zrušenie obedov zdarma za správny krok súčasnej vlády.

Najdôležitejšia žena Jiřího Bartošku: Zmrzačili ju dvere!
Sotva sa stihla zotaviť z ťažkej operácie chrbtice, a už sa stala obeťou ďalšieho vážneho zranenia! Eva Zaoralová (87), ktorá s Jiřím Bartoškom (73) stojí vo vedení Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary, trpí bolesťou. Zlomila si panvovú... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Ako zlý nápad to pritom vníma 24 percent respondentov. Zvyšok opýtaných má k tomuto zámeru neutrálny postoj, alebo sa v prieskume nevedeli vyjadriť. Prieskum spoločnosť Nielsen Admosphere realizovala od 24. júla do 31. júla na vzorke 506 respondentov internetovej populácie staršej ako 15 rokov.

Najväčšiu podporu má nahradenie obedov zdarma dvojnásobným daňovým bonusom na dieťa u najviac vzdelaných respondentov. U vysokoškolsky vzdelaných ľudí hodnotí toto opatrenie veľmi dobre 35 percent opýtaných. U ľudí so stredoškolským vzdelaním s maturitou podpora klesá na 23 percent a pri základnom alebo stredoškolskom vzdelaní bez maturity vníma toto opatrenie veľmi pozitívne 29 percent respondentov.

Myšlienku zrušiť obedy zdarma a nahradiť toto opatrenie vyššou daňovou úľavou na deti podporujú najviac ľudia z východného Slovenska, kde to za veľmi dobré alebo dobré opatrenie považuje 56 percent respondentov. Na strednom Slovensku má rovnaký názor 42 percent respondentov a na západnom Slovensku 45 percent opýtaných.

Slovenský "agrobarón" s Jánom Sabolom kupujú farmu v Rusku
Počas prvej vlády Smeru šéfoval Slovenskému pozemkovému fondu, postupne sa vypracoval na podnikateľskú špičku Slovenského poľnohospodárstva. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Ivan Brožík