Babiš chce v Bielorusku revolúciu
16 | 08 | 2020 I Diana Zaťková / TASR

Podľa českého premiéra Andreja Babiša by Európska Únia mala Bielorusov povzbudiť, aby zrealizovali revolúciu.


Český premiér Andrej Babiš chce, aby Európska únia Bielorusov povzbudila do realizácie revolúcie, aká sa v roku 1989 uskutočnila v bývalom Československu. Informoval o tom v nedeľu spravodajský server Novinky.cz a premiér Babiš na Twitteri.

"V Bielorusku sa nesmie stať to, čo u nás v roku 1968," napísal Babiš na Twitteri. Európska únia musí byť podľa jeho vyjadrení "akčná" a musí Bielorusov povzbudiť, aby sa nebáli realizovať zamatovú revolúciu "model november 1989". Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) a pobaltské krajiny musia podľa Babiša v súvislosti so situáciou v Bielorusku "hrať svoju rolu".

Rusko potvrdilo pripravenosť pomôcť Bielorusku
Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu opäť telefonoval s bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom a potvrdil mu, že Moskva je pripravená poskytnúť Minsku pomoc pri "riešení problémov". Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / TASR


Podľa šéfa zahraničného výboru českého Senátu Pavla Fischera by Česká republika mala podporovať bieloruský exil. Fischer vo vysielaní televízie CNN Prima News takisto uviedol, že bieloruské prezidentské voľby vzhľadom na okolnosti nie je možné uznať. Stúpenci bieloruskej opozície vychádzajú do ulíc každý deň od prezidentských volieb z 9. augusta, ktoré boli podľa nich zmanipulované.

Prezident Alexandr Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov získal vyše 80 percent hlasov, čím si zabezpečil šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu. Lukašenko je na čele krajiny od roku 1994. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská dostala podľa oficiálnych údajov necelých desať percent hlasov.

Putin prisľúbil Lukašenkovi pomoc
Rusko súhlasilo, že Bielorusku poskytne bezpečnostnú pomoc v prípade vojenského ohrozenia zvonka. Vyhlásil to bieloruský prezident Alexander Lukašenko po telefonickom rozhovore s Vladimirom Putinom, informuje spravodajský portál BBC. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | SITA


Lukašenko svojich podporovateľov na nedeľňajšom zhromaždení v Minsku vyzval, aby bránili nezávislosť krajiny a odmietol výzvy na odstúpenie z funkcie. No v hlavnom meste sa v tej istej dobe zišli aj desaťtisíce opozičných demonštrantov na "Pochode za slobodu", ktorí skandovali "Odíď!" a pochodovali centrom metropoly.

Stúpenci opozície vychádzajú do ulíc každý deň od prezidentských volieb z 9. augusta, ktoré boli podľa nich zmanipulované. V Českej republike sa v nedeľu majú uskutočniť dva protesty na vyjadrenia solidarity s demonštrantami v bieloruských mestách.

Lukašenko presunul leteckú útočnú brigádu na západnú hranicu krajiny počas protestov a aktivity NATO v Poľsku a Litve
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko prehlásil, že letecká útočná brigáda sa presunie na hranicu krajiny, pričom v krajine sa odohrávajú masívne protivládne protesty, ktoré líder označil za „farebnú revolúciu“ riadenú zahraničnými agentmi,... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Marek Molnár