Ekonomika v eurozóne sa doslova prepadla, až o 12,1 percenta
15 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Pokles HDP v druhom štvrťroku európskej ekonomiky je najsilnejší od začiatku štatistiky v roku 1995.


Ekonomika v eurozóne v druhom štvrťroku doslova skolabovala. Príčina je známa - pandémia. Hrubý domáci produkt (HDP) klesol od apríla do júna o 12,1 percenta v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, oznámil štatistický úrad Eurostat. Reálne číslo je iba potvrdením predchádzajúceho odhadu. Ide o najstrmší pád, nameraný od začiatku vedenia týchto štatistík v roku 1995, pripomínajú Die Presse.

Opatrenia na potlačenie pandémie paralyzovali celé sektory hospodárstva , najmä v apríli. Ide predovšetkým o obchody, hotely a reštaurácie. Tie sa museli zatvoriť, mnohé fabriky zastavili výrobu, spoločenské a kultúrne podujatia boli zakázané.

Všetky krajiny eurozóny vykázali pokles svojej ekonomickej produkcie, aj keď v rôznej miere. Rakúsko a Nemecko to prežili pomerne ľahko s mínus 10,7 a 10,1 percenta, rovnako ako Holandsko s mínus 8,5 percenta. Taliansko zaznamenalo pokles o 12,4 percenta, Francúzsko o 13,8 percenta a Španielsko dokonca o 18,5 percenta. Väčšina odborníkov očakáva návrat k rastu v letnom období kvôli uvoľneným obmedzeniam.

Mimochodom, hoci slovenská ekonomika v prvom štvrťroku zaznamenala najvýraznejší pád zo všetkých krajín eurozóny, napokon sa ustálila na 12, 4 percenta HDP. Recesia má taktiež dopad na trh práce. O prácu v eurozóne v druhom štvrťroku nateraz prišlo 2,8 percenta zamestnancov viac ako v prvom štvrťroku. Je to tiež najstrmší pád od roku 1995.

Koronakríza najviac zasiahla Bratislavu
Ministerstvo financií informovalo, že kým samosprávy prišli v dôsledku koronakrízy o približne 170 miliónov eur, výpadky štátu dosiahli vyše 1,4 miliardy eur. Najviac bolo zasiahnuté hlavné mesto. Bratislava prišla o vyše deväť miliónov... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Diana Zaťková/SITA