Pripravme sa aj na istý zmätok a chaos v boji s nákazou, hovorí Hrabko
15 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Aj keď je možné, že sa po skončení sa dovolenkovej sezóny aktuálny stúpajúci trend nárastu ochorení na COVID-19 zmierni, podľa publicistu Juraja Hrabka treba počítať s priebežným prijímaním nových ochranných opatrení zo strany štátu. „Asi by sme sa mali pripraviť aj na istý zmätok a chaos,“ upozornil Hrabko v diskusii na Tablet TV.


„Myslím si, že k takému zmrazeniu mobility, aké tu bolo na jar, už nepríde,“ dodal. „Bude záležať aj na každom z nás, ako dokážeme dodržiavať hygienické opatrenia. Aj ako štát bude kontrolovať, či ľudia v obchodoch chodia v rúškach, či sú k dispozícii dezinfekčné prostriedky a podobne. Ak štát ustanovil povinnosti, lebo stále platí mimoriadna situácia, mal by plnenie týchto povinností aj kontrolovať,“ upozornil Hrabko.

Zároveň by sa podľa neho štátne inštitúcie mali snažiť informovať ľudí čo najširšie, čo najzrozumiteľnejším spôsobom a vyhýbať sa zmätkom pri prijímaní rozhodnutí. „Ľudia, na rozdiel od politických analytikov a pozorovateľov, nemajú čas systematicky sledovať politickú scénu,“ upozornil Hrabko.

Epidemiológovia odporúčajú zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv
Epidemiológovia v súvislosti so štvrtkovými (13. 8.) 62 potvrdenými prípadmi nákazy novým koronavírusom ľuďom odporúčajú zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí aj z rôznych oblastí Slovenska... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | TASR


„Pri spore o dotazníkoch pri nástupe detí do škôl napríklad pandemická komisia odhlasovala niečo, čo už o pár hodín prestalo platiť. Pretože s tým nesúhlasila vláda,“ uviedol príklad.

Právne záväzná forma čestného vyhlásenia je podľa neho v prípade týchto dotazníkov nadbytočná a bude štátu komplikovať získavanie informácií zo škôl. „Čo sa stane, ak to rodič nepodpíše? Nezoberú mu dieťa do školy pri povinnej deväťročnej školskej dochádzke?“ pýta sa publicista. „Pri konci školského roka bol nástup do škôl dobrovoľný, teraz je to inak, deti musia nastúpiť do škôl povinne,“ upozorňuje.

„Podľa mňa vôbec nemá význam tlačiť to do právne záväznej formy čestného vyhlásenia. Škola by to nemala vyžadovať pod nátlakom, rodič by mal spolupracovať so školou, veď je to aj v jeho záujme, aby sa vírus ďalej nešíril,“ podčiarkuje Hrabko.

V košickej nemocnici zomrela staršia pacientka s ochorením COVID-19
V karanténe je päť zamestnancov, ktorí boli exponovaní natoľko, aby hrozilo riziko ich nákazy. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | TASR