Afrika je zamorená americkými vojenskými zložkami
15 | 08 | 2020 I Diana Zaťková

Americkí vojaci operujú v 22 afrických krajinách, čím sa kontinent stáva druhou najväčšou vojenskou základňou USA po Blízkom východe. Miestni obyvatelia a ani americká verejnosť si do veľkej miery neuvedomujú rozsah vojenskej prítomnosti USA v Afrike, píše spravodajský kanál RT. 





Minulý rok boli americké elitné špeciálne jednotky vrátane, de facto, bojových misií prítomné až v 22 afrických krajinách. Niektoré z najsmrteľnejších bojových jednotiek Pentagonu boli prítomné v Alžírsku, Botswane, Burkine Faso, Kamerunu, Kapverdách, Čade, Pobreží Slonoviny, Džibutsku, Egypte, Etiópii, Ghane, Keni, Líbyi, Madagaskare, Mali, Mauretánii, Nigéria, Nigéria, Senegal, Somálsko, Tanzánia a Tunisko.

Keď v roku 2017 zahynuli štyria členovia americkej vojenskej služby v zálohe v Nigéri, bolo to pre mnohých prekvapením. A to aj pre členov Výboru pre ozbrojené sily Senátu USA, ktorí si neuvedomovali, že americké jednotky boli aj v tejto africkej krajine.

Putin zvoláva mimoriadný summit Bezpečnostnej rady OSN o Iráne
Ruský prezident Vladimír Putin v piatok vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko, aby zvolali mimoriadnu schôdzu o situácii v Iráne a zamedzili tak eskalácii napätia v Perzskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR



Prítomnosťou takmer v polovici z 54 afrických národných štátov predstavuje pre americké zložky viac ako 14 percent celkového vojenského rozmiestnenia v zámorí. Je to najväčšia koncentrácia amerických vojakov na svete s výnimkou  nebezpečného Blízkeho východu.

Niektoré z amerických misií v Afrike sú zamerané na výcvik miestnych síl, zatiaľ čo iné zahŕňajú priamy boj. Tieto nasadenia, charakterizované ako „AAA“ alebo  americký  AFRICOM (velenie USA v Afrike), môžu byť pre amerických vojakov dosť riskantné. Napríklad v roku 2017 boli v Somálsku zabití členovia US Navy Seal, ktorí pomáhali miestnym silám pri nájazde na militantný tábor. A velenie potvrdilo vykonanie 70 takýchto misií vo východnej Afrike v roku 2018, štyridsaťšesť v roku 2019 a sedem iba začiatkom júna v roku 2020.

Izrael opäť bombarduje pásmo Gazy
15 | 08 | 2020 | Diana Zaťková


Je však znepokojujúce, že niektoré vlády, s ktorými sa americká armáda rozhodla spolupracovať, môžu využívať výcvik, ktorý dostali od amerických vojakov, na páchanie ohavných zločinov. V Burkine Faso napríklad USA učia bezpečnostné sily v operáciách proti povstalcom. A v  júli dokonca organizácia Human Rights Watch informovala, že existujú silné dôkazy o tom, že vládne sily boli zapojené do masových vrážd v meste Džibo na severe krajiny.

Existujú aj obavy, že pokračujúcu vojenskú pomoc v Afrike Washington považuje za legitimizáciu ich zneužívania. K tomuto problému prispela nedostatočná transparentnosť v africkom nasadení zo strany USA aj hostiteľských krajín.

Nad Lukašenkom sa sťahujú mračná. Už aj diktátorova milenka sa mu otočila chrbtom
Po oznámení výsledkov volieb sa zdalo, že vláda diktátora Alexandra Lukašenka v Bielorusku len tak neskončí. Vlna demonštrácií však neberie konca a ukazuje sa, že pád jeho režimu môže byť bližšie, než si do tej doby prezident myslel, informuje... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Americkí vojenskí predstavitelia sa zaoberajú vojenskou prítomnosťou v Afrike ako „ľahkou a relatívne lacnou “ na to, aby mohli citovať veliteľa AFRICOM gen. Stephena J. Townsenda a ukázať prstom na krajiny ako Čína a Rusko. Tie sa snažia obviniť  zo zasahovania do afrických záležitostí. A pritom v roku 2019 Pentagon udržiaval viac ako dve desiatky základní na celom kontinente. Čína má jedinú základňu v Džibutsku, ktorú otvorila v roku 2017 a Rusko ani nemá v Afrike stále vojenské opevnenie, hoci diskutuje o možnom prenájme letiska v severozápadnom Egypte.