Prieskum naznačuje, že až polovica ruských lekárov odmietne prijať rýchlo vytvorenú vakcínu proti Covid-19
14 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Napriek oficiálnym tvrdeniam, že prvá vakcína proti koronavírusu na svete je úplne bezpečná, až 52 percent ruských lekárov, ktorí odpovedali na prieskum, uviedlo, že ju odmietne, informuje portál RT.


Alexander Gintsburg z Výskumného ústavu epidemiológie a mikrobiológie Gamaleya vysvetlil pre tlačovú agentúru TASS, že lekári, ktorí odmietnu očkovanie, musia pochopiť následky. Podľa Gintsburga ak lekári odmietnu vakcínu, jediný spôsob, ako získať protilátky, je „vážne ochorieť, pretože mierna forma neposkytuje dlhodobú ochranu“.

"Nakazenie chorobou Covid-19 bude mať pravdepodobne následky na celý život a v niektorých prípadoch, ako to lekári isto vedia, smrť," dodal Gintsburg. „Preto majú na výber: odmietnuť vakcináciu a ísť po tejto ceste alebo sa dať zaočkovať."

Z viac ako 3 000 účastníkov prieskumu, iba 24,5% uviedlo, že súhlasí s očkovaním, pričom mnohí sa obávajú tempa vývoja a nedostatku údajov preukazujúcich jeho účinnosť. Medzitým sa 48 percent respondentov obávalo, že vakcína bola vytvorená v takom krátkom čase, pričom iba 20 percent uviedlo, že by očkovanie odporučilo pacientom, kolegom a známym. Ďalších 66% opýtaných uviedlo, že neexistujú dostatočné údaje o jeho účinnosti.

Ruské ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že Covid-19 je oveľa nebezpečnejší ako akékoľvek možné vedľajšie účinky prvej vakcíny
Riziká, ktoré predstavuje koronavírus, sú oveľa závažnejšie ako akékoľvek možné vedľajšie účinky novej vakcíny, uviedlo ruské ministerstvo zdravotníctva, pričom odmietlo tvrdenia, že vývojový proces bol urýchlený, informuje portál... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Prieskum sa uskutočnil prostredníctvom služby pre lekárov s názvom „Doktorská príručka“. Táto služba je telefónna aplikácia, ktorá ponúka rôzne výpočty, príručky a poskytuje lekárom a iným zdravotníckym pracovníkom užitočný zdroj informácii. Aplikácia je úplne zadarmo a podľa jej tvorcov ju používa viac ako 400 000 lekárov.

11. augusta ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že krajina zaregistrovala prvú vakcínu proti Covid-19 na svete s názvom Sputnik V. Keďže bude dostupná pre širokú verejnosť od januára 2021, bude najprv podávaná zdravotníckym pracovníkom a učiteľom, ktorí si ju dobrovoľne zvolia.

Rýchly vývoj Sputniku V. bol kritizovaný niektorými západnými krajinami a odborníkmi v oblasti medicíny, ktorí sa domnievajú, že výroba sa urýchlila a že zatiaľ nebolo dokázané, že vakcína je bezpečná. Ruský minister zdravotníctva Michail Murashko však označil takúto kritiku za „neopodstatnenú“.

Vakcínu vyrobil moskovský Výskumný ústav epidemiológie a mikrobiológie Gamaleya, ktorý testoval jeho bezpečnosť a účinnosť v spojení s ministerstvom obrany krajiny. Gintsburg tiež poznamenal, že Sputnik V. prešiel všetkými nevyhnutnými testami na preukázanie jeho účinnosti a bezpečnosti a že informácie o vakcíne budú čoskoro zverejnené, aby si ich mohli prečítať všetci.

Rusko je pripravené na „medzinárodnú spoluprácu“ v oblasti vakcíny proti Covid-19 pre všetkých
Po registrácii prvej vakcíny proti Covid-19 na svete je Rusko pripravené spolupracovať s každým, kto má záujem o vývoj a výrobu očkovacích látok a liečbu koronavírusu, uviedol ruský vyslanec pre OSN, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Marek Molnár