Rusko je pripravené na „medzinárodnú spoluprácu“ v oblasti vakcíny proti Covid-19 pre všetkých
13 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Po registrácii prvej vakcíny proti Covid-19 na svete je Rusko pripravené spolupracovať s každým, kto má záujem o vývoj a výrobu očkovacích látok a liečbu koronavírusu, uviedol ruský vyslanec pre OSN, informuje portál RT.


"Sme pripravení na medzinárodnú spoluprácu so všetkými zainteresovanými partnermi vo vývoji a výrobe vakcín s cieľom zabezpečiť koordinovanú globálnu reakciu na šírenie Covid-19 a spoločné víťazstvo nad pandémiou," uviedol veľvyslanec Vassily Nebenzia pre Bezpečnostnú radu OSN v stredu.

V utorok Rusko zaregistrovalo prvú vakcínu na svete proti Covid-19 s názvom „Sputnik V“ po tom, čo prešla všetkými požiadavkami na jej testovanie. Vakcína sa bude naďalej testovať na tisíckach dobrovoľníkov v Rusku a v zahraničí.

Nebenzia uviedol, že klinické štúdie už preukázali, že je bezpečná aj vysoko účinná, a poznamenala, že aj v Rusku sa vyvíjajú ďalšie „sľubné“ vakcíny.

Rusko prijíma objednávky z celého sveta na miliardu dávok vakcíny proti Covid-19
Celkom dvadsať krajín z Latinskej Ameriky, Blízkeho východu a Ázie už požiadalo o dávky prvej ruskej vakcíny proti koronavírusu, ktorej existenciu ruský prezident Vladimir Putin osobne potvrdil. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Niektoré západné vlády odmietli ruský úspech a požadovali dôkaz o bezpečnosti vakcíny, aj keď ich vlastné farmaceutické spoločnosti požadovali absolútnu imunitu pred súdnymi spormi o zodpovednosť za potenciálne nepriaznivé účinky.

"Nejde o to, aby sme najprv boli očkovaní, ide o to, že budeme mať vakcínu, ktorá je bezpečná a účinná pre Američanov a ľudí na celom svete," uviedol v utorok sekretár zdravia a sociálnych služieb USA Alex Azar.

Ruskí predstavitelia takúto kritiku neprijali. Minister zdravotníctva Michail Murashko to označil za „úplne neopodstatnené“ a obviňoval ho zo strachu z „konkurenčnej nevýhody voči ruskému produktu“.

V stredu zaregistrovalo USA viac ako 5,3 milióna prípadov ochorenia na Covid-19 a viac ako 168 000 úmrtí. Rusko zaznamenalo 902 700 prípadov a 15 260 úmrtí.

Brazília začne vyrábať ruskú vakcínu Sputnik V
V brazílskom štáte Paraná sa začína prvá významná medzinárodná spolupráca s Ruskom pri výrobe a testovaní Sputnika V. Potrebné obchodné zmluvy už obe strany podpísali. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík