Irán odsúdil dohodu medzi Izraelom a SAE
14 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Irán v piatok odsúdil dohodu medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE) a označil ju za "strategickú hlúposť". Informovala o tom agentúra AFP.


Iránske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení označilo normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a SAE za "hanebný" krok.

"Vlády SAE a ostatných krajín musia niesť zodpovednosť za dôsledky tohto nebezpečného kroku," uvádza sa vo vyhlásení.

Izrael v rámci dohody súhlasil s tým, že "pozastaví" svoje plány na pripojenie židovských osád a ďalších území v okupovanom Predjordánsku.

Dosiahnutie prelomovej dohody oznámil vo štvrtok na Twitteri americký prezident Donald Trump, pričom zverejnil aj príslušné spoločné vyhlásenie USA, SAE a Izraela.

Po podpise uvedenej dohody, ku ktorému ešte nedošlo, by sa SAE po Egypte a Jordánsku stali treťou arabskou krajinou, ktorá by s Izraelom nadviazala aktívne diplomatické vzťahy.

Izrael a SAE podpíšu dohodu v Bielom dome už v najbližších týždňoch
Americký prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil, že v priebehu najbližších troch týždňov bude v Bielom dome hostiť lídrov Izraela a Spojených arabských emirátov (SAE) v rámci podpísania historickej mierovej dohody, ktorú obe krajiny dosiahli.... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR