Rasizmus na univerzite Yale. Diskriminujú tam bielych a ázijcov
14 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Univerzita Yale nezákonne diskriminuje ázijských a bielych uchádzačov o štúdium, čo je v rozpore so zákonom o občianskych právach z roku 1964, uviedlo ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok.


Agentúra uviedla, že dvojročné vyšetrovanie v škole zistilo, že ázijskí a bieli študenti majú „štvrtinovú alebo až desatinovú“ šancu na prijatie v porovnaní s africko-americkými uchádzačmi s rovnakými výsledkami, píše nypost.com. Úradníci formálne zverejnili obvinenia v liste právnikom z Yale vo štvrtok, pričom tvrdia, že škola „každý rok odmieta obrovské množstvo ázijských Američanov a bielych uchádzačov na základe ich rasy...“.

"Neexistuje nič také ako pekná forma rasovej diskriminácie," uviedol vo vyhlásení zástupca generálneho prokurátora Eric Dreiband."Rasová diskriminácia na škole Yale ukladá neprimerané a nezákonné sankcie rasovo znevýhodneným žiadateľom, najmä ázijským Američanom a bielym žiadateľom." Ministerstvo spravodlivosti nariadilo škole, aby prestalo zisťovať rasu v prijímacích konaniach na budúci rok a uviedla, že musí predložiť návrh, ak takto plánuje pokračovať v budúcnosti.

Dreiband uviedol, že univerzita Yale je povinná dodržiavať zákon o občianskych právach ako príjemca „miliónov dolárov ...od daňových poplatníkov“. "Protizákonné rozdelenie Američanov na rasové a etnické bloky podporuje stereotypy, zatrpknutosť a divíziu," uviedol Dreiband. "Je načase, aby americké inštitúcie uznali, že so všetkými ľuďmi by sa malo zaobchádzať slušne a s rešpektom a bez nezákonného ohľadu na farbu pokožky."

Izrael a SAE podpíšu dohodu v Bielom dome už v najbližších týždňoch
Americký prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil, že v priebehu najbližších troch týždňov bude v Bielom dome hostiť lídrov Izraela a Spojených arabských emirátov (SAE) v rámci podpísania historickej mierovej dohody, ktorú obe krajiny dosiahli.... Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Najvyšší súd uviedol, že vysoké školy môžu používať rasovú kartu v prípade prijímania do školy, ale rozsah a trvanie musí byť obmedzené. Dreiband povedal, že Yale tieto obmedzenia prekročil. "Yale používa rasu vo viacerých krokoch prijímacieho konania, čo vedie k zvýšenému účinku rasy na pravdepodobnosť prijatia uchádzača a Yale rasovo vyrovnáva svoje triedy," uviedlo Ministerstvo spravodlivosti USA.

Vo vyhlásení škola uviedla, že „kategoricky popiera toto tvrdenie“ a obvinila federálnych činiteľov z toho, že vyvodzujú závery skôr, ako získajú všetky fakty. "Vzhľadom na náš záväzok dodržiavať federálny zákon nás mrzí, že ministerstvo sa rozhodlo skôr, ako univerzita Yale poskytla všetky informácie, ktoré ministerstvo doteraz požadovalo," uviedla vo vyhlásení škola.

„Keby ministerstvo tieto informácie prijalo a primerane zvážilo, dospelo by k záveru, že postupy Yale sú úplne v súlade s desaťročiami precedensu najvyššieho súdu.“ Univerzita trvala na tom, že berie do úvahy mnoho faktorov a pri výbere, ... spomedzi mnohých tisícov vysokokvalifikovaných uchádzačov, prihliada na „celú osobu“. Ministerstvo spravodlivosti vznieslo rovnaké obvinenie proti Harvardskej univerzite po tom, ako ázijskí žiadatelia podali žalobu proti škole, v ktorej tvrdia, že ide o diskrimináciu. Federálny sudca toto obvinenie v roku 2019 zamietol, ale protistrana sa proti rozhodnutiu odvolala.

Starostka mesta Calais odkazuje Borisovi Johnsonovi, aby sa "nestresoval" kvôli migrantom
Natacha Bouchartová hovorí, že premiér, ktorý posiela námorné lode do francúzskych vôd, týmto činom „vyhlasuje námornú vojnu“. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Mário Martinka