USA a Izrael tvrdia, že úspešne otestovali protiraketový systém Arrow
13 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Izraelské ministerstvo obrany potvrdilo nedávny test protiraketovej obrany Arrow, ktorý čiastočne vyrobila spoločnosť Boeing a ktorý sa vyvinul v spolupráci s Organizáciou protiraketovej obrany USA (MDO), informuje portál RT.


Tel Aviv v stredu vydal vyhlásenie, v ktorom potvrdil, že tajné uzavretie vzdušného priestoru deň predtým bolo skutočne „vopred naplánovaným testom“ protiraketového systému Arrow. Izraelské ministerstvo obrany dodalo, že sa použil systém Arrow 2 proti cieľovej rakete Sparrow.

Séria protiraketových systémov Arrow je v izraelskom arzenále už desaťročia, s najnovšou verziou Arrow 3. Arrow 2 je taktický systém s maximálnym dosahom 90 km, ktorý bol prvýkrát testovaný v roku 1995. Oficiálne dokáže detekovať ciele na vzdialenosť 500 km a zostreliť ich vo výškach od 10 km do 50 km.



USA prispeli značným financovaním na vývoj protiraketových obranných systémov Arrow, čo vysvetľuje prítomnosť MDO. Mnoho komponentov systému je vyrábaných spoločnosťou Boeing.

Od roku 2002 sú s izraelskými obrannými silami v prevádzke dve batérie Arrow 2.

Izrael už dlho tvrdí, že iránske jadrové a balistické raketové programy predstavujú existenčnú hrozbu a vyžadujú si vojenské navýšenie. Teherán tvrdil, že jeho jadrové ambície sú čisto civilné a balistické strely slúžia na zabránenie zahraničnej agresie.

Nemecko varuje USA pred uvalením sankcií na subjekty, zúčastnené na stavbe plynovodu Nord Stream 2
Podľa vlády v Berlíne žiadna krajina nemá právo „diktovať“ inej svoju energetickú politiku. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík