Porušenia etiky sa podľa komisie dopustil aj ďalší prokurátor
13 | 08 | 2020 I SITA

Podľa článku Denníka N z októbra 2019 sa v hoteli Albrecht a Fellini Cafe stretával viacnásobne stíhaný podnikateľ Marian K. s prokurátorom Bystríkom P.


Porušenia prokurátorskej etiky sa okrem bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. podľa etickej komisie prokuratúry dopustil aj ďalší prokurátor. Komisia to konštatuje v stanovisku zo 7. júla tohto roku, ktoré bolo anonymizovane zverejnené na internetovej stránke Generálnej prokuratúry SR (GP SR).

Podľa stanoviska s prokurátor stretával najneskôr do leta 2018 v bratislavskom hoteli Albrecht alebo v kaviarni Fellini Cafe s kriminálne závadovou osobou a takisto s ňou komunikoval v aplikácii Threema. Podľa článku Denníka N z októbra 2019 sa na spomenutých miestach stretával viacnásobne stíhaný podnikateľ Marian K. s prokurátorom Bystríkom P.

Rusko prijíma objednávky z celého sveta na miliardu dávok vakcíny proti Covid-19
Celkom dvadsať krajín z Latinskej Ameriky, Blízkeho východu a Ázie už požiadalo o dávky prvej ruskej vakcíny proti koronavírusu, ktorej existenciu ruský prezident Vladimir Putin osobne potvrdil. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


V podnete adresovanom etickej komisii sa uvádza, že obsahom stretnutí prokurátora a závadovej osoby boli aj interné informácie z prostredia prokuratúry. Podľa stanoviska komisie však musí prokurátor na pracovisku aj v súkromí dôsledne zvažovať, s akými osobami nadväzuje kontakty a za akým účelom.

„Prokurátor musí mať na zreteli, že okrem jeho osobného vnímania nezávislosti vo vzťahu k určitej osobe je rozhodujúce vnímanie ich vzájomného kontaktu verejnosťou,” konštatuje komisia s tým, že je absolútne vylúčené, aby prokurátor vedome udržiaval vzťahy s kriminálne závadovými osobami.

Prokurátorovi Bystríkovi P. dočasne pozastavil výkon funkcie bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte v decembri 2019. Bolo totiž voči nemu začaté disciplinárne konanie. Ešte predtým v lete 2019 zaistili policajti Bystríkovi P. mobilný telefón.

Disciplinárne pojednávanie s Bystríkom P. bolo vytýčené na stredu 12. augusta, komisia ho však nakoniec odložila.

Ideálna krajina pre rodinu? Slovensko to zďaleka nie je a vo vzdelávaní patríme k najhorším
Ak by ste hľadali najlepšie miesto na založenie rodiny, so Slovenskom nepočítajte. Zistenia medzinárodného prieskumu nie sú pre našu krajinu vôbec lichotivé. Celkové hodnotenie nás zaradilo skôr na chvost a v oblasti vzdelávania patríme dokonca... Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Natália Sollárová