Hegerovmu poradcovi sa sypú lukratívne zmluvy so štátom (aktualizácia)
13 | 08 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Minister financií sa s právnikom zoznámili na pôde hnutia OĽaNO, advokátskej kancelárii sa zrazu začalo mimoriadne dariť v štátnych zákazkách.


Advokátovi Michalovi Miškovičovi, ktorý je poradcom ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO), sa začali „sypať“ štátne zákazky. Zmluvy získal na ministerstve životného prostredia, v štátnom Tipose  a v Slovenskom pozemkovom fonde. Ako píšu Aktuality.sk, tieto tri rámcové zmluvy spolu dosahujú celkovú hodnotu prevyšujúcu 820-tisíc eur.

Všetky tri subjekty pritom spadajú pod správu OĽaNO, v ktorej je aj minister. Od júna je Miškovič aj členom legislatívnej rady vlády. Ako pripomínajú Aktuality, verejné zákazky mal spomínaný právnik už aj predtým. A to od žilinskej župy, ktorú vedie Erika Jurinová (tiež OĽaNO, ako minister Heger).

Porušenia etiky sa podľa komisie dopustil aj ďalší prokurátor
Podľa článku Denníka N z októbra 2019 sa v hoteli Albrecht a Fellini Cafe stretával viacnásobne stíhaný podnikateľ Marian K. s prokurátorom Bystríkom P. Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | SITA


A práve na pôde hnutia sa minister Heger s Miškovičom zoznámili. „Tam sú zdroje jeho dôvery voči Miškovičovi, ktorú okrem iného podporujú napríklad aj jeho dobré pracovné výsledky pri odhaľovaní nekalých praktík v Žilinskom samosprávnom kraji,“ uviedol tlačový odbor ministerstva pre Aktuality.

„Je to asi vec dôvery,“ zdôvodnil pre server Miškovič fakt, že sa mu po nástupe Matovičovej vlády darí uzatvárať nové lukratívne zmluvy. Viacero pokusov získať štátne zákazky mu navyše podľa jeho slov nevyšlo.

„Všetky zákazky na právne poradenstvo získala naša advokátska kancelária na základe súťaže – prieskumu trhu, pričom v tomto prípade išli štátne inštitúcie, ktoré nás oslovili, významne nad rámec zákona o verejnom obstarávaní, pretože prieskum trhu ani iná forma súťaže sa v prípade zákazky s nízkou hodnotou na právne poradenstvo nevyžaduje. Žiadna zo zákaziek nebola našej kancelárii zadaná napriamo bez súťaže,“ dodáva pre Aktuality Miškovič.

Ideálna krajina pre rodinu? Slovensko to zďaleka nie je a vo vzdelávaní patríme k najhorším
Ak by ste hľadali najlepšie miesto na založenie rodiny, so Slovenskom nepočítajte. Zistenia medzinárodného prieskumu nie sú pre našu krajinu vôbec lichotivé. Celkové hodnotenie nás zaradilo skôr na chvost a v oblasti vzdelávania patríme dokonca... Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Natália Sollárová


Aktualizované 13.8. o 11.41.:

V marci roku 2018 bol právnik predmetom trestného podania bývalého ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Ten na to upozornil na sociálnej sieti a vysvetlil, že dôvodom trestného oznámenia bolo, že Miškovič ponúkal svoje konzultačné služby dodávateľom zdravotníckej techniky, podľa ktorých si pýtal 15 percent províziu z predaja plus stotisíc eur mesačne za to, „že to vybaví“.

Drucker, dnes predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba, považuje za vrchol arogancie, že Miškoviča vymenovali aj do legislatívnej rady vlády.

„Hra na zmenu sa na Slovensku definitívne skončila. Pred voľbami sľubovali zmenu, slušnosť, boj proti mafii a korupcii. Jedinou zmenou je rýchlosť, akou sa OĽaNO mení na Smer a obsadzuje štát vlastnými ‚našimi ľuďmi‘. Slovensko má na viac. Nestačí, aby starých podvodníkov nahradili noví,“ dodal.

Poľnohospodári sú v novom pandemickom pláne zaradení medzi rizikové skupiny obyvateľstva
Pracovníci v poľnohospodárstve patria podľa najnovšieho pandemického plánu medzi rizikové profesie. V prípade druhej vlny koronavírusu tak budú viac chránení. Rozhodla o tom Pandemická komisia vlády SR, ktorá schválila nový pandemický... Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | SITA


Aktualizácia 13.8. o 16.23. hod.:

Minister financií Eduard Heger upozornil na to, že bývalé vedenie spoločnosti Tipos zaplatilo Advokátskej kancelárii Čavojský & Partners v roku 2019 za právne služby vyše 700-tisíc eur vrátane DPH, v roku 2018 vyše pol milióna. Nová zmluva s advokátskou kanceláriou Michala Miškoviča je na maximálnu sumu 256 082 bez DPH, pričom celá suma nemusí byť minutá a každá objednávka musí byť v súlade s princípmi hodnoty za peniaze.

Ako uviedol šéf rezortu financií, zatiaľ čo bývalé vedenie externé právne služby nevysúťažilo a zmluvu s Čavojského kanceláriu uzavrelo priamo, zmluva s kanceláriou advokáta Miškoviča bola vysúťažená. Podľa Hegera Smer-SD opäť zavádza a klame. „Vedenie strany Smer-SD urputne hľadá tému, ktorou by tromfli odídencov u Petra Pellegriniho,“ dodal Heger v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor ministerstva.

Smer chce odvolať Hegera aj Kollára (aktualizácia)
Predseda Smeru R. Fico vyzýva premiéra I. Matoviča (OĽaNO) a predsedu parlamentu B. Kollára (Sme rodina), aby nechodili na oslavy výročia SNP do Banskej Bystrice. „Jeden úchylák, druhý zlodej,“ povedal Fico s tým, že „partizáni sa budú v hrobe... Čítať ďalej
13 | 08 | 2020 | Peter Haluza, SITA