Vyhostenie diplomatov prinesie napätie do vzťahov s Ruskom, ale nemusí trvať dlho, tvrdí exminister zahraničia
11 | 08 | 2020 I SITA

Vyhostenie troch ruských diplomatov prinesie napätie do dvojstranných vzťahov s Ruskou federáciou, ale nemusí to trvať dlho, ak obidve strany nebudú mať záujem na eskalovaní situácie. Pre agentúru SITA to povedal bývalý minister zahraničných vecí a niekdajší europoslanec Eduard Kukan.


Podľa politológa Grigorija Mesežnikova Slovensko primerane reagovalo na to, čo sa stalo. Kauza vyhostenia súvisí s vydaním víz ruskému občanovi, ktorý mal podľa medializovaných informácií falošnú identitu a následne sa mal podieľať na príprave vraždy Gruzínca čečenského pôvodu v Berlíne.

Exminister Kukan povedal, že vyhostenie diplomatov nie je bežný, ale ani výnimočne dramatický krok. „Dochádza k tomu vtedy, keď sa pracovníci veľvyslanectva s diplomatickým rangom dopúšťajú činnosti, ktorá je namierená proti záujmom SR. Ich činnosť nie je v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. To je dohoda, ktorá určuje, čo môžu a čo nemôžu robiť diplomati v cudzej krajine,“ priblížil Kukan. Krajina, ktorá oznamuje vyhostenie, nie je povinná uviesť príčinu, prečo k takémuto opatreniu pristúpila.

Traja ruskí diplomati musia podľa ministerstva zahraničných vecí Slovenskú republiku opustiť v priebehu tohto týždňa. „To, že sme vyhostili troch diplomatov, je dosť. To znamená, že zrejme ich činnosť bola príliš okatá a záleží na miere nahnevanosti krajiny, ktorá diplomatov vypovedá, či dostanú pokyn, aby odišli do 24, 48 hodín alebo do týždňa. Čím je tá doba kratšia, tým je rozhorčenie krajiny silnejšie,“ vysvetlil exminister zahraničia.

Kolíkovej advokátska kancelária viedla v minulosti spory s rezortom spravodlivosti
Kolíkovej kancelária bola podľa TIS účastná spolu piatich konaní, v ktorých jej klienti viedli spory s rezortom spravodlivosti. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | SITA


Podľa Kukana treba počítať s bežnou praxou, že Moskva bude na slovenský krok odpovedať. „Ťažko povedať, či pošle troch našich diplomatov domov, alebo urobí niečo iné. Rusi sú v tomto majstri. Sú skvelí šachoví hráči. Pamätám si, že keď si navzájom vyhosťovali diplomatov so Spojenými štátmi, mali to veľmi dobre premyslené,“ poznamenal Kukan a dodal, že činnosť slovenských diplomatov bude po takomto zásahu v Moskve komplikovanejšia. Predpokladá, že minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) veľmi dobre vie, že takýto postup je bežný.

Kukan povedal, že ho potešilo vyjadrenie rezortu diplomacie, že Slovensko má záujem na pokračovaní štandardných vzťahov s Ruskou federáciu. „Nemusíme tieto veci vyostrovať. Vieme, kam patríme, že sme členským štátom NATO, a EÚ,“ podotkol. Kukan pripomenul, že na Slovensku je mnoho ľudí, ktorí sympatizujú s Ruskom. „Treba im vysvetľovať, že to nie je žiadna protiruská akcia. Je dôležité povedať, že túto situáciu spôsobilo Rusko aktivitami namierenými proti našim záujmom. My reagujeme na to, čo oni urobili. Príčinou tejto komplikácie v našich vzťahoch sú plne Rusi,“ zdôraznil exminister.

Politológ Mesežnikov pripomenul, že Slovensko nezaujalo pred vyše dvomi rokmi solidárny postoj s Veľkou Britániou po útoku na bývalého ruského agenta Skripaľa a jeho dcéru v britskom meste Salisbury. „V minulosti sme pri podobných incidentoch nezaujali solidárny postoj s Veľkou Britániou, čo nás politicky poškodilo. Je to návrat našej kredibility ako člena západných štruktúr,“ zhodnotil Mesežnikov kroky slovenskej diplomacie.

Mikuláš Černák sa priznal k 14 vraždám (aktualizácia)
Niekdajšia pravá ruka Mikuláša Černáka Miloš Kaštan priznal svoj podiel viny na šiestich starších skutkoch aj vraždách z 90. rokov. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Politológ si nemyslí, že by vyhostenie diplomatov v budúcnosti odradilo Rusov od aktivít namierených proti slovenským záujmom. „Budú sa snažiť nájsť takú metódu, aby dosiahli svoje ciele. Budú ostražitejší v tom zmysle, že budú rafinovanejším spôsobom podvádzať, pretože toto je hlavné nastavenie ruskej zahraničnej politiky. Je tam komplex opatrení diplomatického, bezpečnostného, špionážneho a politického pôsobenia,“ dodal Mesežnikov.

Začiatkom leta Denník N napísal, že ruská tajná služba FSB zneužila slovenské víza pri atentáte v Berlíne. Podozrivý komplic z vraždy čečenského azylanta sa do Nemecka v lete 2019 dostal vďaka slovenským vízam pod falošným menom. Občan Ruskej federácie ich dostal na slovenskom konzuláte v Petrohrade. Šéf slovenskej diplomacie následne nariadil hĺbkovú kontrolu na slovenských zastupiteľských úradoch v Ruskej federácii. Pochybenie na slovenskej strane pri vydávaní víz sa nepreukázalo.