Netanjahu obvinil Washington z neochoty podporiť anexiu Západného brehu
11 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril frustráciu z pozastavených plánov na anexiu Západného brehu "Predjordánska" a obvinil Washington z neochoty podporiť tento krok, informuje portál RT.


„Od začiatku bolo jasné, že uplatňovanie suverenity sa uskutoční iba so súhlasom Spojených štátov. Inak by som to už urobil dávnejšie,“ prehlásil Netanjahu pre izraelskú televíziu Channel 20. Tvrdil, že prezident USA Donald Trump je teraz „zaneprázdnený inými vecami“ a že „záležitosti dôležité pre Izrael“ nie sú práve teraz pre Washington prioritou.

Začlenenie, ktoré je súčasťou Trumpovho „mierového plánu“ pre tento región, sa pôvodne malo začať v júli. Podľa plánu Bieleho domu by Izrael prevzal 30 percent okupovaného územia, ktoré zabrali z Jordánska počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Zvyšok Západného brehu by riadili Palestínčania, o bezpečnostnej a hraničnej politike by však rozhodoval Izrael.

V tejto oblasti žije viac ako 460 000 Izraelčanov, avšak je v rozpore s medzinárodnými zákonmi a anexia zbaví Palestínčanov významného kusa ich územia. Palestínske frakcie tento návrh po príchode označili za mŕtve.

Británia začína striktne riešiť problém „invázie migrantov“
Britská ministerka vnútra Priti Patelová poverila bývalé Kráľovské námorné komando, aby zastavilo migrantov prichádzajúcich loďou po Lamanšskom prielive. Keďže stovky migrantov pristávajú vo Veľkej Británii každý deň, Patelová uviedla, že jej... Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Trumpova správa však údajne nebola ochotná dať konečné schválenie, aby sa posunula vpred s pripojením. Začiatkom augusta Netanjahu prehlásil, že čaká na signál Washingtonu, aby si „uplatnil suverenitu“ na Západnom brehu.

Hoci Biely dom pôvodne podporoval anexiu, plán získal takmer jednomyseľnú opozíciu v medzinárodnom spoločenstve.

Ak sa anexia neobjaví v nasledujúcich týždňoch, je možné, že by sa mohla na neurčito zastaviť. Netanjahu je v súčasnosti v rozpočtovom boji so zástupcom predsedu vlády Bennym Gantzom. Ak by rozpočet nebol schválený do konca augusta, Izrael by bol nútený usporiadať ďalšie voľby, čo by v blízkej budúcnosti pozastavilo anexiu.

Šéf americkej diplomacie Pompeo začal v ČR cestu po krajinách strednej Európy
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo pricestoval v utorok do Česka, kde začal svoju päťdňovú cestu po krajinách strednej Európy. Pompeo strávi v Česku dva dni, informuje tlačová agentúra AFP. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR