Británia začína striktne riešiť problém „invázie migrantov“
10 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Britská ministerka vnútra Priti Patelová poverila bývalé Kráľovské námorné komando, aby zastavilo migrantov prichádzajúcich loďou po Lamanšskom prielive. Keďže stovky migrantov pristávajú vo Veľkej Británii každý deň, Patelová uviedla, že jej cieľom je „urobiť túto cestu nedostupnou“, informuje portál RT.


Dan O'Mahoney, bývalý Kráľovský námorný námorník, ktorý bojoval v Iraku a Kosove, bude mať teraz za úlohu zastaviť príliv migrantov z Francúzska cez Lamanšský prieliv. O'Mahoney bol v nedeľu menovaný ministerkou vnútra Priti Patelovou za „veliteľa tajných kanálových hrozieb“ a je prvým úradníkom, ktorý prevzal novú úlohu.

"Počet nelegálnych plavieb malých lodí je hrozný," uviedol Patel. „Pracujeme na tom, aby bola táto cesta nedostupná, pričom zatkneme zločincov, ktorí uľahčujú migrantom presúvať sa a zabezpečíme, aby boli postavení pred súd.“

Iba 32 kilometrov oddeľuje Britániu a Francúzsko v najužšom bode Lamanšského prielivu. Nedávne obdobie teplého počasia - spojené so spomalením nákladnej dopravy cez tunel pod Lamanšským prielivom - spôsobilo, že mnoho migrantov preplávalo vodnú cestu v člnoch, rekreačných plavidlách a kajakoch.

„Libanončania trpeli už príliš veľa“: USA povzbudzujú „mierovú“ zmenu režimu, pričom v Bejrúte zúria protesty
Veľvyslanectvo USA vyjadrilo solidaritu s protivládnymi demonštrantmi v Libanone a vyzvalo všetky strany, aby sa „zdržali násilia“, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Vo štvrtok 235 ľudí pristálo na britských pobrežiach v 17 rôznych plavidlách, čo je rekordný počet za jeden deň. Tento rok dorazilo viac ako 4 200 migrantov, pričom medzi januárom a aprílom sa ich vrátilo iba 155.

Minister pre prisťahovalectvo Chris Philp opakovane odsúdil francúzske úrady za to, že na ceste z ich krajiny nezachytili lode. Bojovníci proti prisťahovalectvu medzitým skritizovali vládu za umiestnenie migrantov v hoteloch, pričom vodca strany Brexit Nigel Farage označil vylodenie za „šokujúcu inváziu“.



O'Mahoney bude tiež zodpovedný za zatknutie a stíhanie obchodníkov s ľuďmi, ktorí organizujú mnoho prechodov a za organizáciu návratu lodí do Francúzska.

Britská politika je zameraná proti Rusku, ale malo by to byť naopak, tvrdí ruský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve
75 rokov po tom, čo sa spojili sily na rozdrvenie Hitlerových nacistov, Rusko a Británia sotva komunikujú na oficiálnej úrovni, uviedol ruský veľvyslanec v Londýne a dodal, že politické kontakty v podstate neexistujú, informuje portál... Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Marek Molnár