Kolonizácia Marsu sa stáva pomaly skutočnosťou, ale nebuďte príliš nadšení - o tom, kto a ako sa tam dostane, rozhodnú miliardári
11 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Posledný úspešný raketový test spoločnosti SpaceX by mohol znamenať, že v nasledujúcom desaťročí uvidíme ľudí na Marse, pričom všetko bude financované súkromnými podnikateľmi, ako sú Elon Musk a Jeff Bezos. Budú sa však starať aj o novo dobytú Červenú planétu? Píše vo svojom komentári Damian Wilson.


Za jasnej noci nie je nič lepšie, ako sa pozerať na nebesá a premýšľať, čo sa tam skrýva. Ak však odpoveďou na túto záhadnú otázku bude niekedy Elon Musk, Jeff Bezos, Richard Branson a ich miliardárski kamaráti, sediaci na Marse a hľadia späť na Zem, tak potom „Houston, máme problém!"

Nie je to úplne nepravdepodobný scenár uprostred vzrušujúceho vesmírneho prieskumu, pričom tento týždeň sa vyznačoval bezpečným návratom dvoch kozmonautov NASA z Medzinárodnej kozmickej stanice a úspešným testovaním najnovšej Muskovej rakety.

Tieto udalosti nám ukazujú budúcnosť, v ktorej jednotlivci prevzali financovanie nášho prieskumu vesmíru. Kedysi to boli konkurenčné vlády, ktoré sa snažili navzájom prekonávať, aby poskytli obrovské finančné prostriedky, ktoré sú tak potrebné na financovanie týchto snov.

Planetárna obrana bola posilnená novým laserom, ktorý dokáže za denného svetla pozorovať „neviditeľné“ úlomky vesmíru (VIDEO)
Lasery sú naším nástrojom na sledovanie úlomkov vesmíru nad Zemou a pomáhajú spoločnostiam aj národom vyhnúť sa nechcenému kontaktu na obežnej dráhe. Laserová obrana však doteraz fungovala pri extrémnych obmedzeniach, čo už teraz neplatí, informuje... Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Ale predtým, ako sa príliš nadchneme a začneme plánovať dovolenku na Červenej planéte, pozrime sa na to, kto bude za tým všetkým stáť. Naozaj chceme, aby bol jeden z lídrov prieskumu vesmíru výrobca automobilov Musk, predajca kníh Bezos alebo Branson, ktorý drží všetky karty, pokiaľ ide o logistiku skutočného poslania ľudí na Mars a vytvorenia niečoho obývateľného z prašnej červenej skaly? Život v marťanskej spoločnosti s týmito mužmi alebo ich kamarátmi pri kormidle by bol neznesiteľný, pokračuje Wilson vo svojom komentári.

Čo mi príde zvláštne, je to, že nikdy nevzbudzujú veľký záujem o antropológiu, astrofyziku alebo astronómiu. To, čo sa im páči, je rozprávanie o ich šialených snoch o stavbe veľkých rakiet, vysielaní satelitov a postupovaní ďalej. Je to záujem, ktorý sa zdá byť založený na zmesi sci-fi a fantázie, v ktorej sú cisármi ich nových kráľovstiev. Vychutnávajú si rovnaký druh fantázie ako tí chlapci, ktorí navštevujú Comic Con (udalosť pri ktorej sa oslavuje fantasy a sci-fi popkultúra) a obdivujú zbierkové figúrky Star Wars.

Radšej by som vystúpil z môjho "natlakovaného biodómu" na Červenej planéte, pričom by som si nechal vystreliť oči z hlavy a všetky moje vnútorné orgány by som nechal rozpadnúť z radiácie, než aby som slúžil tomuto druhu podivínov.

Aj keď to bude jedného dňa možné, aby sme žili na Marse, nie som si istý, či by som chcel žiť vedľa nich a tiež si niesom istý tým, že sú tak dobre vybavení, aby v prevádzkovali odvážny nový svet.

Rakúski vedci vylepšili systém detekcie kozmického odpadu
Rakúski vedci navrhli spôsob, ako vylepšiť sledovanie kozmického odpadu a lepšie tak zabrániť nebezpečným kolíziám na obežnej dráhe Zeme. Informuje o tom spravodajský portál CNN. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | SITA


Musk je notoricky známy svojim jednoduchším uvažovaním, pričom pokojne urazil chudobného chlapa v Thajsku, ktorý chcel zachrániť futbalový tím uväznený v jaskyni, pričom ho nazval „pedo-chlapom“ a vyzval Johnyho Deppa na boj v klietke kvôli obvineniam, že mal pomer s Deppovou bývalou manželkou Amber Heardovou.

Potom tu tu je incident, keď zbytočne vypustil auto svojej značky Tesla na obežnú dráhu, akoby nad našimi hlavami bolo potreba ešte viac odpadu. Je Musk niekto, kto by nás mal viesť?

Čo sa týka Bezosa, tak sledovanie ho, ako sa plešatý krútil pred Kongresom USA pri vyšetrovaní množstva vplyvu, ktorú majú technologickí giganti, nebolo celkom roztomilé, pokračuje vo svojom komentári Damian Wilson.

A ako súčasný vlastník niekoľkých mega-domov na Zemi by ste mohli očakávať, že keby sa niekedy presťahoval do štvrtej planéty od Slnka, jeho betlehem by bol určite najväčší. A v tom spočíva skutočný problém.

Ruské vojnové loďstvo sa vracia do vzdialenej morskej zóny (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Druh galaktického priekopníka, ktorý sa snaží zamieriť na Mars, sa nezaujíma o vybudovanie komunity, ktorá by rástla a prosperovala. Chce, aby ostatní urobili všetok čo prikáže, keď uprednostňuje svoje bohatstvo a zvyšok kolónie slúži každému jeho rozmaru.

Zakladateľ Koalície za záchranu vesmíru s posádkou a bývalý Trumpovej poradca prezidentskej kampane Art Harman prehlásil pre Medzinárodný dohovor o spoločnosti na Marse v roku 2019, že všetko potrebné na presun (čo je očividne jednoduchšie, keď tam je o takmer 70% menšia gravitácia ako na Zemi) by vykonali jeho pracovníci. V novej kolónii by miliardári bližšie špecifikovali svoje práva a povinnosti, ktorí by pravdepodobne zabezpečili ich prechod a celý projekt financujú.

Znie to dobre? Určite by naznačovalo, že by sme sa mohli niekedy v budúcom storočí pozerať na vznikajúce hnutie Green Lives Matter. Zdá sa, že sme sa dostali k tomuto bodu trochu v zhone, ďalej poznamenáva vo svojom komentári Damian Wilson.

Dosiahli sa veľké pokroky v technológii a vesmírny sektor je dnes veľkým podnikom. Národy chcú vyslať na Medzinárodnú vesmírnu stanicu astronautov, pričom vyzývajú tých, ktorí majú know-how a hardvér, aby to urobili, s Muskovým SpaceX, Bezosovým Blue Origin alebo Bransonovou Virgin Galactic.

Kolaps cestovného ruchu by mohol spustiť ďalšiu fázu krízy
Hospodársky dopad presiahne odvetvie cestovného ruchu Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Kdekoľvek inde súťažia šejkovia z Blízkeho východu vo svojich arabských vesmírnych pretekoch, pričom Saudská Arábia vysiela satelity a Spojené arabské emiráty začínajú svoju vlastnú misiu na Mars.

Obloha je zrazu veľmi preplnená. S tisíckami satelitov, ktoré teraz obiehajú nad nami, sa rakety spúšťajú pravidelnejšie ako kedykoľvek predtým, pričom v každom kúte sveta je obrovský záujem poslať ľudí na iné planéty, ktoré sa predtým považovali za mimo dosahu. Nová civilizácia je v oblasti možností.

A to je úžasné. Aby sme si to predstavili vo všeobecnosti, len pred vyše 50 rokmi sme boli nadšení poslaním človeka na Mesiac, a teraz sme tu a plánujeme osídlenie Marsu. To, čo sa bude diať ďalej, by teraz malo splniť naše sny, ktoré sa týkajú toho, čo sa skrýva na nebesiách, dodáva na záver autor komentáru Damian Wilson.

Koronavírus stojí medzinárodný cestovný ruch trikrát viac ako posledná finančná kríza
Predtým, ako sa krajiny začali znovu otvárať pre cestujúcich, priemysel cestovného ruchu stratil viac ako tretinu z bilióna dolárov, pretože pandémia podľa výpočtov OSN takmer zastavila cestovanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Marek Molnár