Ruské vojnové loďstvo sa vracia do vzdialenej morskej zóny (Vladimír Prochvatilov)
04 | 08 | 2020 I Iveta Machová

Komentár  Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultury)


Nové projekty v staviteľstve ruských lod


20.júla 2020 sa ruský prezident Vladimír Putin zúčastnil slávnostného ceremoniálu začatia výstavby dvoch univerzálnych útočných lodí (UDC) v lodenici „Zaliv“ v meste Kerč. V ten istý deň 20. júla bola v závode „Sevmaš“ v Severodvinsku zahájená výroba viacúčelových atómových ponoriek „Voronež“ a „Vladivostok“ a v akciovej spoločnosti Severná Verfa v Petrohrade zahájili výrobu fregát „Admirál Jumašev“ a „Admirál Spiridonov“.  V Rusku sa začala výstavba naraz šiestich plavidiel   vzdialenej  morskej zóny.


Ruský prezident prostredníctvom videokonferencie sledoval zahájenie výroby bojových lodí v Severodvinsku a Petrohrade. Osobitnú pozornosť venovala hlava štátu  začatiu výstavby dvoch UDC "Ivan Rogov" a "Mitrofan Moskalenko" projektu 23900 "Priboj".  V odpovedi na otázky pracovníkov závodu „Zaliv“  uviedol, že „v inovovanej podobe ide o nové lode“, a je možné, že počas testovania sa budú ešte  vylepšovať.

UDC, ktorých výrobu zahájili v Kerči  sú určené  na prepravu a vylodenie obojživelných útočných síl (do tisícky príslušníkov námornej pechoty). Môžu byť použité ako veliteľsko-štábna loď  leteckej údernej skupiny alebo vo formácii plavidiel ako  lode protivzdušnej obrany. UDC „Priboj“ – sú špeciálne lode. Možnosť ich radarového zamerania je vďaka originálnej konštrukcii nadstavby  mimoriadne nízka a je porovnateľná s neveľkými hliadkovými člnmi.

Japonský pokus  „zaujať “ Moskvu  Kurilami a Južným Sachalinom bol neúspešný
Komentár Anatolija Koškina (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Tieto univerzálne obojživelné útočné lode výrazne prevyšujú francúzske UDC  „Mistral“. Sú o 21 metrov dlhšie, meter širšie, energetický výkon je jeden a pol krát silnejší, celkový výtlak je jeden a pol krát väčší, maximálna rýchlosť je o 15% vyššia. Lode typu „Mistral“ majú relatívne slabé delostrelecké a guľometné zbrane a zastaraný systém protivzdušnej obrany. Pri leteckých útokoch potrebujú podporu. Lode typu „Priboi“ majú dva systémy protivzdušnej obrany „Pancir-M“, tri systémy protivzdušnej obrany „Palaš“ („Meč“), 100-mm delostrelecké delo A-190 a sú schopné ochrániť pred útokom zo vzduchu nielen seba, ale aj iné lode.

UDC  „Mistral“  je navrhnutý na prepravu 16 viacúčelových vrtuľníkov, 4 výsadkových člnov, 450 príslušníkov námornej pechoty a 60 ľahkých obrnených vozidiel. Autonómia - do 30 dní. UDC "Priboj" je vyprojektovaný na prepravu výsadku v počte  1000 ľudí so 75 obrnenými vozidlami, 20 helikoptérami a 6 výsadkovými  člnmi. Autonómia - 60 dní. Plavebný dosah je 11 500 km. Pokiaľ ide o námornú spôsobilosť, sú naše lode navrhnuté pre ľubovoľné oblasti až do severných zemepisných šírok, čo ruskému námorníctvu umožňuje plnohodnotne demonštrovať silu v oblastiach Svetového oceánu, ktoré sú vzdialené od zásobovacích základní.

US Navy Tripolis obojživelná útočná loď


Spojené štáty americké majú v súčasnosti osem UDC typu Wasp (Osa), ktoré môžu prepravovať a vykladať expedičný prápor námornej pechoty na nevybavenom pobreží, riadiť pristávacie sily, poskytovať leteckú podporu výsadku a evakuovať zranených. Na palube UDC  Wasp  sa nachádzajú tri výsadkové plavidlá so vzduchovým vankúšom,  zmiešaná skupina šiestich vzdušných útočných lietadiel AV-8B „Harrier-2“, F-35B a 36 vrtuľníkov. V júli tohto roku  bola v USA  uvedená do  prevádzky druhá UDC triedy „Amerika“, ktorá je ešte výkonnejšia ako Wasp . Tretia takáto loď je vo výstavbe. UDC triedy „Amerika“ môžu prepravovať 1870 vojakov námornej pechoty,  majú silné zbrane a aviatiku

Putin sľúbil ruskej armáde hypersonickú zbraň aj 40 nových plavidiel
V Rusku sa testuje nová hypersonická protilodná riadená strela Cirkon. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | TASR


Rusko  bude schopné  stavať rovnako výkonné univerzálne obojživelné útočné lode, ktoré sú v podstate ľahkými lietadlovými loďami, a to uvedením do prevádzky obrovského suchého doku (485x114x14 m) v lodenicovom komplexe (SSK shipbuilding complex) „Zvezda“ v meste Boľšoj Kameň (Prímorský kraj).

Suchý dok je špeciálny bazén, ktorý je oddelený od otvorenej vodnej plochy  nepriepustnou uzáverou. Systém suchého  doku umožňuje do neho  načerpať alebo odčerpať z neho vodu. Vďaka tomu vzniká suchý prístup k podvodnej časti lode alebo lodného trupu na čistenie, opravy alebo maľovanie. Po dokončení prác sa do doku privedie voda a loď sa ocitne na hladine. Potom sa vodotesná uzávera otvorí a plavidlo vypláva na otvorenú vodnú plochu.

Suchý dok v meste Boľšoj  Kameň je jednou z najväčších vodných stavieb na svete a kľúčovým prvkom druhej fázy stavby lodenice „Zvezda“. Dok bude umožňovať stavbu lietadlových lodí a supertankerov bez obmedzenia tonáže. Dok je vybavený jedinečným žeriavom typu „Goliáš“, s nosnosťou 1200 ton. 14. júla bol na tejto gigantickej stavbe nainštalovaný battoport (vodná uzávera). Uvedenie doku do prevádzky je naplánované v aktuálnom roku. Bude sa tu stavať jedinečný atómový ľadoborec „Rusko“ projektu „Líder“. V súčasnosti prebieha v  lodenici „Zvezda“  výroba prvých časti budúcej lode s atómovým pohonom.

Putin na Kryme slávnostne spustil konštrukciu nových vojnových lodí
Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok počas výjazdu na Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo od Ukrajiny, prisľúbil, že bude pokračovať v ambicióznom programe budovania nových vojnových lodí. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„Rusko“ bude najmocnejšou loďou v histórii svetového staviteľstva lodí. Projekt „Líder“ sa stane  základom novej generácie ruskej flotily ľadoborcov. Loď s atómovým pohonom bude mať dĺžku 210 metrov, šírku 47 metrov a bude mať ponor 13 metrov. Ľadoborec bude vybavený dvoma jadrovými reaktormi, štyrmi turbínami a štyrmi vrtuľovými motormi. Celková kapacita jeho generátorov na výrobu elektrickej energie bude 120 MW, čo lodi umožní prekonať ľad s hrúbkou viac ako 4 metre pri rýchlosti 2 uzle. Pri hrúbke ľadu 2 metre bude rýchlosť ľadoborca ​​12 uzlov. Vzhľadom na to, že hrúbka ľadu v Severnom ľadovom oceáne neprekračuje štyri metre, super ľadoborec bude schopný zabezpečiť celoročne sprievod komerčnej flotily pozdĺž  Severnej morskej cesty a taktiež priviesť ruské UDC  ľadovej triedy do ľubovoľného bodu v Severnom ľadovom oceáne v ktoromkoľvek ročnom období. To zabezpečí prevahu ruských ozbrojených síl  v Antarktíde nad akýmkoľvek možným protivníkom.

Rozmery suchého doku v meste Boľšoj Kameň  umožňujú  súčasne stavať dve lietadlové lode alebo UDC s rozmermi, ktoré nijak nezaostávajú za UDC triedy "America". V súčasnosti SSK „Zvezda“  nemá zákazky na výstavbu vojnových lodí, ale lodenice môžu časom prevziať na seba realizáciu veľkých vojenských objednávok,  píše  „Vojennoe obozrenie“  (Vojenský prehľad) . Kapacity lodeníc sú vhodné na stavbu veľkých námorných lodí a v blízkej budúcnosti, po uvedení suchého doku do prevádzky, budú vhodné na stavbu lietadlových lodí a univerzálnych obojživelných útočných lodí, ktoré nezaostávajú za americkými.

Týmto sa úplne nahradia možnosti lodiarskeho podniku v  Nikolajeve (Ukrajina). Rusko sa bezpodmienečne vracia do radov veľkých námorných mocností.

O neonacistoch a satanistoch v americkej armáde (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Iveta Machová