Narcisy na pomoc onkológii „kvitnú“ tento rok v lete
10 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Z dôvodu pandémie sa tohtoročný Deň narcisov presunul na leto. Zbierka sa uskutočňuje online alebo cez „esemesky“ v čase od 31. júla do 14. augusta. K výzve sa pripojila aj prezidentka Zuzana Čaputová.


Tradičnú jarnú zbierku, ktorej symbolom je žltý narcis, organizuje Liga proti rakovine. Určená je na konkrétnu praktickú pomoc onkologickým pacientom a ich blízkym na celom Slovensku. Tohtoročný 24. ročník sa však z dôvodu koronavírusu uskutočňuje v lete a predovšetkým online formou. Z tohto dôvodu zmenili aj názov na Deň narcisov špeciál.

Liga proti rakovine je tu pre pacientov už 30 rokov, v období krízy však pre nich pracovala ešte intenzívnejšie. Ľudia s onkologickou diagnózou totiž patria počas pandémie k najrizikovejším skupinám.

Počet novodiagnostikovaných onkologických ochorení u nás presiahne 40-tisíc, tvrdí NCZI
V roku 2020 pravdepodobne presiahne počet prípadov novodiagnostikovaných onkologických ochorení v SR po prvýkrát hranicu 40-tisíc. Vyplýva to z prognózy vývoja onkologických ochorení v SR, ktorú zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií... Čítať ďalej
13 | 12 | 2019 | SITA


„Zodpovedne sme si dali cieľ byť po celý čas intenzívne nápomocní onkologickým pacientom a ich blízkym. Fakt, že otázok a kontaktov sme mali o 200 percent viac ako v priebehu roka, svedčí o správnosti tohto rozhodnutia. Okrem nášho neutíchajúceho úsilia a energie sme investovali i finančné prostriedky na udržanie najpotrebnejších bezplatných projektov pre pacientov,“ uviedla výkonná riaditeľka organizácie Eva Kováčová.

Pretože zbierka predstavuje až 70 percent zdrojov príjmu na realizáciu projektov, rozhodli sa požiadať verejnosť o pomoc a podporu v náhradnej zbierke. Narcis sa podľa Kováčovej stal za 23 rokov realizácie projektu symbolom pomoci, spolupatričnosti a nádeje.

Svoju podporu zbierke vyjadrila prostredníctvom sociálnej siete aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Mnohí z vás majú vo svojom okruhu ľudí, ktorí trpia onkologickým ochorením. Pomocou zbierky na Deň narcisov poskytuje Liga proti rakovine týmto pacientom a ich rodinám dôležitú pomoc. Podporuje zdravotnícke zariadenia, nemocnice, občianske združenia, ale aj výskum v oblasti liečby onkologických ochorení,“ oslovila používateľov Facebooku a vyzvala ich, aby finančne pomohli spolu s ňou.

Príspevok prezidentky ku Dňu narcisov na Facebooku:

&theater

Statočná hviezda spravodajstva Aneta Parišková opäť na onkológii: Rakovina je stále silnejšia!
Po štvrtej sérii chemoterapie sa moderátorka Aneta Parišková (46) tešila, že už je s bojom u konca, ale bohužiaľ nie je. Opäť nastúpila do Národného onkologického ústavu a podstupuje piate kolo chemoterapie, informuje spravodajský portál... Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Timotej Dudka