V Číne sa objavil smrteľný vírus prenášaný kliešťami, ktorý doteraz zabil 7 ľudí
09 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ak by nám nestačil Covid-19, tak čínski lekári varujú, že ich krajina je ohrozená ďalším vírusom. Infekcia prechádza kliešťovým uhryznutím, ale podľa odborníkov môže byť prenášaná aj medzi ľuďmi, informuje portál RT.


Vírus SFTS už tento rok nakazil okolo 60 ľudí vo východnej čínskej provincii Ťiang-su a An-chuej, pričom
sedem ľudí na vírus zomrelo. Medzi príznaky potencionálne smrtiacej infekcie patrí horúčka, kašeľ, únava, nevoľnosť a vracanie, ako aj pokles počtu bielych krviniek.

SFTS nie je pritom úplne najnovší vírus, pretože prvé prípady choroby prenášanej kliešťami boli ohlásené vo vidieckych častiach provincie Chu-pej a Henan už v roku 2009 a čínski viroológovia izolovali patogén v roku 2011.

Podľa informačného systému Číny pre kontrolu a prevenciu chorôb je v súčasnosti miera úmrtnosti pri opätovnom výskyte choroby približne 16 až 30 percent.

Británia sťahuje takmer 750,000 testovacích súprav na koronavírus
Britský regulačný orgán zodpovedný za zdravotnícke výrobky nariadil stiahnutie takmer 750.000 testov na nový koronavírus. Zistilo sa, že ich použitie nie je bezpečné. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Zatiaľ čo infekcia sa primárne prenáša prostredníctvom kliešťovým uhryznutím, nemožno vylúčiť prenos medzi ľuďmi, uviedol univerzitný lekár Sheng Jifang pre agentúru Global Times a zdôraznil, že by sa mohla prenášať krvou alebo sliznicou.

Keď v roku 2015 prepukol ten istý vírus v Japonsku a Južnej Kórei bola úmrtnosť viac ako 30 percent. Je známe, že vírus je zvlášť škodlivý pre starších ľudí alebo ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Lekári tiež varujú, že kliešte sú hlavným nosičom nielen pre SFTS, ale aj pre iné infekcie. Tvrdia však, že nie je dôvod na paniku, ak ľudia postupujú opatrne. V roku 2018 zaradila Svetová zdravotnícka organizácia SFTS do svojho zoznamu chorôb prioritných pre výskum spolu s chorobami ako Ebola, SARS a Zika. Tieto vírusy boli vybrané kvôli ich vysokému potenciálu spôsobiť ohrozenie verejného zdravia a nedostatok účinných liekov alebo vakcín proti nim.

Je očkovanie iba biznis?
Očkovanie by malo závisieť od preukázanej spoľahlivosti vakcíny, ale aj od dobrovoľnej ochoty občanov. Čítať ďalej
06 | 08 | 2020 | Gabriel Matta