Umelá inteligencia v súboji vysokej pilotáže nad skúseným bojovým pilotom
09 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

V roku 1770 priviezol bratislavský rodák barón Wolfgang Kempelen do Hofburgu vo Viedni prvý šachový automat, ktorý sa postavil v súboji proti človeku. Už o pár dní zabojuje umelá inteligencia v cockpite stíhačky proti bojovému pilotovi v inej stíhačke v simulovanom vzdušnom súboji, píše portál C4isrnet.


Zatiaľ čo Kempelenov šachový automat bol z dreva a mosadze, v súboji umelej inteligencie proti vojenskému stíhaciemu pilotovi budú použité technologicky mimoriadne sofistikované a v leteckých súbojov už veľakrát overené stíhacie lietadlá  určené na vzdušné boje a útoky na pozemné ciele General Dynamics F-16 Fighting Falcon.

V rámci pokračujúceho výskumu Americkej agentúry pre obranu ( U.S. Defense Advanced Research Projects Agency) sa tak uskutoční už tretia časť pokusu, uskutočňovaného pod skratkou DARPA. Pretože okolnosti pandémie koronavírusu neumožňujú klasické predstavenie v prítomnosti divákov, súboj sa uskutoční vo virtuálnej podobe na simulátoroch. Pôjde však o veľmi dôkladné otestovanie všetkých systémov umelej inteligencie vo vzdušnom súboji, pripomína c4isrnet.com vo svojom článku.

Umelá inteligencia môže ovládnuť človeka už v roku 2030
Do roku 2030 majú byť vytvorené podmienky pre prepojenie umelej inteligencie a ľudského mozgu. Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Celý výskumný program sa začal v roku 2019 a snaží sa automatizovať efektívny boj v režime vzduch-vzduch, zlepšiť dôveru v spoľahlivosť systémov umelej inteligencie a vytvoriť tímové prepojenie medzi ňou a ľudskými zdrojmi. “Nedokázali sme usporiadať finále na AFWERX v Las Vegas, ako sme pôvodne plánovali, s reálnymi stíhacími pilotmi zo školy leteckých síl na neďalekej základni leteckých síl Nellis,” informoval pplk. Dan Javorsek, programový manažér projektu DARPA. “Teší násvšak, že algoritmy umelej inteligencie dokážu efektívne vytvárať bojové stratégie, toto bude možné sledovať on-line.” Cituje portál Javorseka.

V prvý deň súťaže budú pokusné vývojové tímy lietať proti systémom umelej inteligencie, ktoré vyvinula spoločnosť John Hopkins Applied Physics Lab. Po vyraďovacom semifinále, ktoré potrvá dva dni, poletí víťaz (umelá inteligencia) vo finálnom súboji proti armádnemu pilotovi.

“Bez ohľadu na to, či vyhrá človek alebo stroj, skúšky AlphaDogfight sú o zvyšovaní dôvery v umelú inteligenciu v zbraňových systémoch,” povedal Javorsek a dodal: “Ak umelý protivník získa rešpekt skúseného pilota F-16, dostaneme sa o krok bližšie k dosiahnutiu efektívneho tímového prepojenia človek-stroj v leteckom boji, čo je primárnym cieľom programu ACE.” A hoci v prípade Kempelenovho šachového automatu s prezývkou Turek išlo skôr o technický žart, v tomto prípade ide o efektivitu vzdušnej obrany v prípadných reálnych bojoch.

Bill Gates na čele staviteľov bezhotovostného raja (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Iveta Machová