Kiska porazil vlastnú stranu
09 | 08 | 2020 I Aneta Leitmanová

Vyparenie sa Andreja Kisku z politického života je dobrou správou.


Muž, ktorý rozdeľoval Slovensko ako prezident, sa snažil ešte vlastným politickým projektom miešať karty na politickej scéne. Ale keďže strana Za ľudí ledva preliezla do parlamentu - predovšetkým vďaka jeho politickým „zručnostiam“ - radšej to hneď po voľbách vzdal.

Je samozrejme smutnou správou, že Kiska okrem ďalších zdravotných problémov má ešte aj podozrenie na oveľa vážnejšiu diagnózu a tu neostáva nič iné, len zaželať mu naozaj pevné zdravie. Akokoľvek sú jeho politické delikty výstrahou, so zdravím sa nezahráva.

Vyzerá to však tak, že na politickej scéne skončil už nadobro a to nie len kvôli zdraviu. Keď sa ohliadneme za jeho politickou kariérou, nechal za sebou okrem kotroverzného pôsobenia v úlohe prezidenta aj pravdepodobne jednorazový veľmi slabo úspešný politický projekt. A nestálo to málo peňazí.

Ešte ani nestíchol potlesk k jeho bezduchému prejavu (lebo zo snemu strany predčasne odišiel pre zdravotné problémy), a už nastala v strane hádka. Podľa zverejnených informácií Veronika Remišová, ako predsedníčka, nenavrhla do predsedníctva svojho oponenta Miroslava Kollára a stalo sa tak až po tom, ako sa vzbúrila časť predstaviteľov strany.

Bill Gates na čele staviteľov bezhotovostného raja (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Kiska pritom v svojom príhovore sám povedal, že stranu trápi vnútorná nejednota. Niet sa čo čudovať. Však za najbližších spojencov ich strany označil Progresívne Slovensko, Spolu, Kresťanskodemokratické hnutie a SaS. No kto už by chcel s takýmito ľuďmi vstúpiť do partie?

Jedine, že by vytvorili nejaký milý mimoparlamentný klub strán, ktoré sa budú stretávať pri kávičke a meditovať nad tým, ako sa im nedarí. Lebo ani Sulíkovci nie sú bohvie ako úspešní. V hospodárstve zatiaľ veľmi neuspeli a javí sa to tak, že to skôr dosť babrú. Školstvo nemá ani náznak vízie a nejaká reforma tiež nie je ani na len dohľad... A o ostatných je škoda hovoriť.

Novopečená predsedníčka Za ľudí pritom povedala, že predstava „stredovej“ strany podľa nej nie je "bez chuti a zápachu". Je pravdou, že ten zápach tam je. Ostáva najmä po Kiskovi. Snáď sa to nejako vyvetrá a nepotrvá dlho, keď už tu neostane ani tento jeho dosť neúspešný "politický" experiment.

Politické potýčky okolo 5G (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová