Bývalý saudský spravodajský úradník obviňuje korunného princa z prípravy jeho vraždy
07 | 08 | 2020 I Mário Martinka

V súdnom procese v USA Saad Aljabri tvrdí, že saudský štát vyslal do Kanady tím atentátnikov.


Bývalý saudský spravodajský úradník, ktorý má úzke väzby na západné spravodajské služby, obvinil korunného princa Mohameda bin Salmana zo sprisahania, ktoré má viesť k jeho vražde, píše theguardian.com.

V žalobe Saada Aljabriho proti saudskoarabskému korunnému princovi a ďalším saudským úradníkom, ktorá bola podaná na okresnom súde vo Washingtone DC sa tvrdí, že saudský štát začal kampaň zameranú na bývalého vysokopostaveného úradníka v Kanade, pretože bol považovaný za človeka, ktorý môže ohroziť vzťah princa Mohammeda so Spojenými štátmi a mohol by prípadne ohroziť aj neskoršie prevzatie trónu.

Žaloba obsahuje niekoľko fantastických a neoverených podrobností o údajnom sprisahaní zameranom na Aljabriho, vrátane tvrdenia, že tím saudskoarabských vrahov bol vyslaný do Kanady, aby uniesol bývalého saudského úradníka len dva týždne po vražde novinára Jamala Khashoggiho, pracujúceho pre Washington Post.

Každý ilegálny migrant je biologickou zdravotnou hrozbou, vyhlásil Orbán
Každý migrant, ktorý chce vstúpiť ilegálne na územie Maďarska, znamená pre krajinu biologickú zdravotnú hrozbu, čomu je potrebné za každú cenu zabrániť, domnieva sa predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | TASR


Aljabri je bývalý spravodajský úradník, ktorý bol ocenený bývalými kolegami v USA a Veľkej Británii za pomoc pri ochrane ľudí žijúcich na západe. Nebezpečenstvo malo hroziť hlavne zo strany al-Káidy. Žaloba obsahuje odkazy na dva predchádzajúce údajné tajné plány; jeden mal byť namierený proti synagógam v Chicagu a druhý mal zahŕňať plány vyhodenia dvoch nákladných lietadiel smerujúcich do USA do vzduchu. Oba tieto pokusy boli údajne zmarené vďaka Aljabriho pomoci.

"Kombinácia znalostí a trvalej dôvery zo strany najvyšších amerických úradníkov je dôvodom, prečo neexistuje prakticky žiadny iný človek, ktorého by bin Salman chcel vidieť mŕtveho viac ako doktora Saada," uviedlo právne podanie. V podaní sa tiež píše, že princ Mohammed zaslal Aljabriovi „explicitné hrozby smrti“ a často používal populárnu aplikáciu na odosielanie správ - WhatsApp.

Podanie tvrdí, že vrahovia sú súčasťou takzvanej tigrej jednotky mužskej osobnej žoldnierskej skupiny korunného princa a pokúsili sa tajne vstúpiť do Kanady za použitia turistických víz okolo 15. októbra 2018 "s cieľom zabiť“ Aljabriho.

Muži sa pokúsili vstúpiť do Kanady prostredníctvom „kioskov“, píše sa ďalej v podaní, ale boli zastavení a vypočúvaní kanadskými orgánmi, ktoré údajne neskôr našli fotografiu mužov, kde boli odfotení spolu, čo dokazuje, že sa poznajú.

Kolaps cestovného ruchu by mohol spustiť ďalšiu fázu krízy
Hospodársky dopad presiahne odvetvie cestovného ruchu Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Kanadská vláda vo vyhlásení uviedla, že nemôže komentovať konkrétne obvinenia, ale tieto tvrdenia nezamietla. "Sme si vedomí udalostí, pri ktorých sa zahraniční aktéri pokúsili monitorovať, zastrašovať alebo ohrozovať Kanaďanov a obyvateľov Kanady," uviedla vláda.

Vláda dodala: „Je to úplne neprijateľné a nikdy nebudeme tolerovať zahraničných aktérov ohrozujúcich národnú bezpečnosť Kanady alebo bezpečnosť našich občanov a obyvateľov. Kanaďania si môžu byť istí, že naše bezpečnostné agentúry majú zručnosti a zdroje potrebné na odhaľovanie, vyšetrovanie a reagovanie na tieto hrozby. Vždy budeme podnikať potrebné kroky, aby sme zaistili bezpečnosť Kanaďanov a obyvateľov Kanady a vyzývame ľudí, aby akékoľvek takéto hrozby oznámili orgánom činným v trestnom konaní.“

Tieto tvrdenia prichádzajú len niekoľko týždňov po tom, ako ďalší saudský obyvateľ žijúci v exile v Kanade bol upozornený, že jeho život je pravdepodobne ohrozený saudským režimom. Omar Abdulaziz, blízky dôverník Khashoggiho, bol kanadskými orgánmi upozornený, že je „potenciálnym cieľom“ Saudskej Arábie a musí prijať preventívne opatrenia na svoju ochranu.

Trump tvrdí, že vakcína proti Covid-19 bude možno hotová už pred novembrovými voľbami
Americký prezident Donald Trump prišiel so zaujímavým odhadom pre dokončenie vakcíny proti Covid-19 a naznačil, že by mohla byť pripravená „oveľa skôr“ pred koncom roka, dokonca ešte pred novembrovými voľbami, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Aljabriho syn Khalid Aljabri, ktorý so svojou rodinou tiež žije v exile v Kanade v tweete uviedol, že jeho rodina nemala na výber a po „vyčerpaní všetkých možností mierového riešenia“ musí „hľadať spravodlivosť ... na federálnom súde USA.“

Alijabriho rodina vyhlásila, že dve dospelé deti Saada Aljabriho, Sarah a Omar, boli v Saudskej Arábii zatknuté bez akýchkoľvek obvinení a od marca o nich nepočuli. Saudské veľvyslanectvo vo Washingtone sa nevyjadrilo. Aljabriho súdny proces obsahoval len málo dôkazov na podporu jeho obvinení.

Podľa niektorých mediálnych správ sa princ Mohammed dožaduje Aljabriho návratu do kráľovstva z dôvodu nešpecifikovaných obvinení z korupcie, ktoré sa týkali jeho práce s bývalým ministrom vnútra Mohammedom bin Nayefom, avšak rodina akékoľvek obvinenia z protiprávneho konania odmieta.

V americkej žalobe Aljabri tvrdil, že bol „zasvätený do citlivých informácii“ o tom, že princ Mohammed bol zapletený do „tajných politických intríg v rámci kráľovského dvora, do korupčného obchodného rokovania a do vytvárania jednotiek osobných žoldnierov, ktorých neskôr žalovaný bin Salman použil na uskutočnenie okrem iného zabitia Jamala Khashoggiho.“

Twitter už obmedzil aj twíty Demokratov
Demokratický národný výbor ( DNC ) nemohol vo štvrtok zverejňovať tweety zo svojho účtu rýchlej reakcie potom čo sa snažil vyvrátiť falošné tvrdenia prezidenta Donalda Trumpa o deťoch a imunite na Covid-19. Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Mário Martinka