Epidemiológovi vytkli, že išiel do Chorvátska. Podľa neho nie je dôležité miesto, ale spôsob
05 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Slovenský epidemiológ Rastislav Maďar upozornil cez Twitter na situáciu v Chorvátsku, v ktorom je sám na dovolenke. Za jeden z možných zdrojov šíriacej sa nákazy nového koronavírusu označil večierky na ostrove Pag.


„Zrče na chorvátskom ostrove Pag je vyhlásené miesto pre mega dance party veľkých más ľudí z rôznych krajín Európy. Áno, už tam boli v júli i Česi a áno, už z toho máme nakazených v rôznych častiach ČR,“ uviedol v pondelok na svojom twitterovom účte o pláži známej letnými celonočnými diskotékami a barmi. Na margo takejto zábavy ešte ironicky dodal, že flámovanie je zrejme „nevyhnutné i v dobe pandémie bez ohľadu na zdravý rozum“.

Maďar, ktorý má zázemie na Ostravskej univerzite, pôsobil v Českej republike ako šéf pracovnej skupiny pre uvoľňovanie karantény na ministerstve zdravotníctva a aj ako poradca ministra pre COVID-19. Na jeho „tweete“ preto nezostalo bez povšimnutia, že ho sám odosielal z dotknutej krajiny. „A nie je ti to blbé, písať nám toto z Chorvátska, Rasťo?“, pýtal sa jeden z komentujúcich.

Česi sa čiastočne vrátia k rúškam
Počet aktívnych prípadov ochorenia COVID-19 u našich západných susedov stúpa. Z dôvodu zvýšeného rizika komunitného šírenia nákazy opäť čiastočne zavádzajú prísnejšie opatrenia. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Natália Sollárová


V Čechách uznávaný odborník sa tým nenechal vyviesť z miery. V reakcii odpovedal, že to nie je žiadne tajomstvo a v médiách už viackrát hovoril, že bude týždeň v Chorvátsku. „Nejde o miesto, ale o spôsob. To zdôrazňujeme po celú dobu. Vlastným autom do súkromného apartmánu bez cudzích kontaktov je to dokonca oveľa bezpečnejšie, než na hromadnej akcii u nás, v ČR,“ doplnil.

Podľa portálu Seznam správy, ktorý citoval miestny denník Večernji list, sa návštevnosť v kluboch a plážových baroch v oblasti pohybuje len okolo niekoľko stoviek ľudí denne. V predchádzajúcich sezónach sa tu pritom vyskytovalo niekedy až 13-tisíc ľudí.

„Pri vstupe do klubu sa ľuďom meria teplota a zaznamenávajú sa údaje každého hosťa“, uviedol pre denník dídžej z pláže Zrče. Na ostrove podľa miestnych obyvateľov nebola v posledných mesiacoch infikovaná žiadna osoba. Potvrdzujú to i oficiálne chorvátske dáta o počte nakazených.

Slovák, ktorý radí českému ministrovi: Koronavírus nie je náš jediný problém
Pôvodom slovenský lekár Rastislav Maďar je poradcom českého ministra zdravotníctva pre COVID-19. Ako epidemiológ pôsobiaci na Ostravskej univerzite v rozhovore pre cas.sk uviedol, že by sme mali dať pozor aj na nepriame obete pandémie. Takisto je... Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Natália Sollárová


Maďar pre Seznam správy pripustil, že jeho status bol myslený predovšetkým ako varovanie. „Je to proste taký prototyp toho, čo dnes ako epidemiológovia nevidíme radi,“ vysvetlil ďalej v súvislosti s plážou Zrče. „Celý deň tam hrá hudba, pomerne blízko seba tam tancujú mladí ľudia, samozrejme sa tam konzumuje i nejaký alkohol, takže v rámci prevencie sa tam nedodržiavajú základné opatrenia,“ upresnil svoje výhrady.

Zároveň dodal, že v Českej republike zatiaľ evidujú 6 prípadov s označením pláž Zrče ako miesto možnej nákazy. Hoci nie je isté, či sa všetci infikovali v Chorvátsku, alebo ide už aj o nejaký miestny prenos. „Je to na viacerých miestach Českej republiky, takže sa spustilo epidemiologické pátranie a dúfame, že sa to nerozrastie, ako v prípade Techtle mechtle,“ opísal svoje obavy.

Čo sa týka Chorvátska, krivka denných prípadov, ktoré majú potvrdenú infekciu, začala v posledných dňoch opäť klesať. Česi krajinu vedú ako štát s nízkou mierou nákazy.

Správa epidemiológa na Twitteri a následná reakcia:



Koronavírus stojí medzinárodný cestovný ruch trikrát viac ako posledná finančná kríza
Predtým, ako sa krajiny začali znovu otvárať pre cestujúcich, priemysel cestovného ruchu stratil viac ako tretinu z bilióna dolárov, pretože pandémia podľa výpočtov OSN takmer zastavila cestovanie, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 08 | 2020 | Marek Molnár