Koronavírus stojí medzinárodný cestovný ruch trikrát viac ako posledná finančná kríza
04 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Predtým, ako sa krajiny začali znovu otvárať pre cestujúcich, priemysel cestovného ruchu stratil viac ako tretinu z bilióna dolárov, pretože pandémia podľa výpočtov OSN takmer zastavila cestovanie, informuje portál RT.


V prvých piatich mesiacoch tohto roka medziročne klesol turizmus o 56 percent, pretože väčšina krajín sveta musela zaviesť obmedzenia a blokovania, aby sa zastavilo šírenie Covid-19. Len v máji klesol počet medzinárodných turistov o 98 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019.

„Znamená to pokles o 300 miliónov turistov a stratu 320 miliárd USD v príjmoch z medzinárodného cestovného ruchu - viac ako trojnásobok straty počas globálnej hospodárskej krízy v roku 2009,“ uviedla v správe Svetová organizácia cestovného ruchu OSN (UNWTO).

Ázia a Tichý oceán, región, ktorý ako prvý čelil vypuknutiu epidémie Covid-19, boli zasiahnuté najviac a v januári až máji prišli o 60 percent návštevníkov. Za ním nasledovala Európa, ktorá zaznamenala o 58 percent menej turistov, Blízky východ (51%), Amerika a Afrika (oboje 47%).

Migranti si v Londýne založili tábor hneď vedľa prestížneho päťhviezdičkového hotela Hilton
Ako sa vysporiadať s bezdomovcami, to rieši asi každé väčšie mesto. V Európe si už niektoré mestá musia začať klásť otázku, čo s migrantmi. Originálne to vyriešili v Londýne, kde si na ulici Park Lane rozložila tábor skupinka prisťahovalcov, ktorá... Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Podľa generálneho tajomníka UNWTO Zuraba Pololikashviliho môže taký pokles predstavovať hrozbu pre „mnoho miliónov domácností“, najmä v rozvojových krajinách. "Tieto najnovšie údaje objasňujú dôležitosť opätovného spustenia cestovného ruchu, len čo to bude bezpečné," uviedol.

Začiatkom tohto roka agentúra cestovného ruchu OSN predstavila tri scenáre, ktoré poukazujú na možný pokles medzinárodných výletov o 58 percent, 70 percent alebo 78 percent v tomto roku, v závislosti od toho, ako dlho zostane cestovný ruch v pokoji. V ďalšej správe Konferencia OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) varovala, že táto pandémia bude stáť toto odvetvie od 1,2 bilióna do 3,3 bilióna dolárov.

Klesajúci trend v globálnom cestovnom ruchu sa začal meniť v júni, keď sa niektoré krajiny rozhodli znovu otvoriť hranice. Najnovšia analýza UNWTO ukazuje, že 40 percent svetových destinácií už zmiernilo obmedzenia spojené s koronavírusom. Iba štyri z 87 krajín však úplne zrušili všetky obmedzenia, zatiaľ čo 115 destinácií (53 percent všetkých destinácií na celom svete) naďalej udržiava svoje hranice pre cestovný ruch úplne zatvorené.

Brexit spôsobuje odtok mozgov. Kvalifikovaní Briti sa sťahujú do EÚ
Britsko-nemecká štúdia odhaľuje obrovské zmeny v migračných vzorcoch občanov Spojeného kráľovstva od čias referenda z roku 2016 Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Mário Martinka