Nemeckí a francúzski výrobcovia zbraní chcú obmedziť využívanie amerických technológií vo vojenskej výrobe
04 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Podľa nemeckého denníku Welt am Sonntag chcú Francúzsko a Nemecko znížiť svoju technologickú závislosť od USA - spojenca NATO - a spoliehať sa viac na svoje výrobky, pokiaľ ide o výrobu vojenského materiálu, informuje portál RT.


Vojenskí výrobcovia zbraní v Nemecku a vo Francúzsku sa údajne pokúšajú postupne vyradiť americké technológie pri stavbe helikoptér, výrobe novej útočnej pušky pre nemecké ozbrojené sily (Bundeswehr), ako aj nové bojové lietadlo vyvinuté v rámci programu Future Combat Air System (FCAS).

Ochrana citlivých údajov je jedným z dôvodov nátlaku na získanie väčšej nezávislosti od USA vo vojenskej produkcii. Spoločnosti sa okrem toho obávajú, že Washington si udržiava kontrolu nad akýmkoľvek zariadením využívajúcim túto technológiu v súlade s nariadeniami o medzinárodnej preprave zbraní (ITAR), a preto môže blokovať vývoz zbraní.

„Bez ITAR a iných regulačných systémov USA má Európa väčšiu slobodu pri dodávaní vojenských výrobkov,“ uviedol Florent Chauvancy, obchodný riaditeľ oddelenia francúzskej spoločnosti Safran, ktorá vyrába motory pre vrtuľníky.

"Jednou z výhod 100% európskych výrobkov je, že údaje zostávajú v Európe a nespadajú do rúk neeurópskych krajín," dodal Chauvancy.

Sýria obvinila USA z „kradnutia“ ropy
Sýrska vláda obviňuje USA z „kradnutia“ ropných rezerv krajiny, o ktorých Washington tvrdil, že ich chráni pred teroristami, pričom americkí zákonodarcovia pripustili, že podpísali dohodu s kurdskými povstalcami, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Podľa správy chce spoločnosť Safran spolupracovať s nemeckým výrobcom ZF Friedrichshafen s cieľom vyvinúť nový pohon, ktorý by sa dal nainštalovať do veľkého vojenského bezpilotného lietadla. V súčasnosti však nie je jasné, či je snaha európskej armády úplne vyhnúť sa americkej technológii realistická.

Táto správa prichádza krátko po tom, čo USA oznámili stiahnutie približne 12 000 amerických vojakov z Nemecka, pretože prezident USA Donald Trump opakovane obvinil Európu - a najmä Berlín -, že nezaplatil svoj podiel na nákladoch na obranu NATO. Prezident zároveň uviedol, že nechce „chrániť“ Nemecko, pretože platí Rusku „miliardy dolárov“ za dovoz energie.

Rusko plánuje do konca roka mesačne vyrobiť milióny dávok vakcíny proti COVID-19
Rusko plánuje do konca tohto roka každý mesiac vyrobiť niekoľko miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu. Informoval o tom ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, píše agentúra TASS. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR