Prezidentka podpísala zmeny v rozpočte, schodok sa navýši na rekordných 12 miliárd eur
03 | 08 | 2020 I SITA

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok podpísala novelu zákona o štátnom rozpočte, ktorá predpokladá tohtoročný deficit na úrovni takmer 12 miliárd eur.


Poslanci prepísanie tohtoročného štátneho rozpočtu schválili ešte v polovici júla a navýšili tak schodok na rekordnú výšku. Oproti pôvodnému rozpočtu z dielne predchádzajúceho kabinetu tak schodok ide hore o 9,2 miliardy eur. Materiál podľa ministerstva financií zohľadňuje negatívny vplyv pandémie, ale aj pôvodne nepokrytých výdavkov, na verejné financie.

Celkové výdavky štátneho rozpočtu sa pritom v novele zvyšujú o takmer 7,8 miliardy eur, z čoho väčšinu, v sume 4,9 miliardy eur, tvoria výdavky priamo súvisiace s pandémiou nového koronavírusu. Ide najmä o pokrytie dodatočných výdavkov Sociálnej poisťovne, rezortu práce, výpadku zdravotného poistenia, či dodatočných potrieb ďalších štátnych úradov vplyvom pandémie.

Doležal očakáva rýchle rozhodnutie Rady ÚVO v tendri na veľké opravy ciest prvej triedy
Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina) očakáva, že Rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) rozhodne čo najskôr o odvolaní v tendri Slovenskej správy ciest na veľkoplošné opravy ciest prvej triedy. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | SITA


Ďalších 2,9 miliardy eur predstavujú výdavky na zabezpečenie rozpočtovo nekrytých titulov. Na strane príjmov sa zase zohľadňuje hotovostný výpadok daňových aj nedaňových príjmov vplyvom koronakrízy o 1,4 miliardy eur.

Prezidentka taktiež oficiálne vrátila Národnej rade SR novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorá mala Úradu verejného zdravotníctva SR umožniť získať telefónne čísla cestovateľov prichádzajúcich na Slovensko z epidemiologicky menej bezpečných krajín. O tejto skutočnosti informovala hlava štátu ešte koncom júla.

Na internom oddelení FNsP J. A. Reimana sa vyskytlo ochorenie COVID-19
Na internom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove sa vyskytlo ochorenie COVID-19. Príbuzný pacienta, ktorý tam bol hospitalizovaný, tvrdí, že pacienta s ochorením COVID-19 dali na izbu k jeho otcovi a následne... Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | TASR