Spojené arabské emiráty sa po úspešnom spustení reaktora stali prvou arabskou krajinou, ktorá využíva jadrovú energiu
02 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Spojené arabské emiráty sa po spustení novovybudovanej elektrárne v Abú Zabí stali prvou arabskou krajinou, ktorá vyrába jadrovú energiu, informuje portál RT.


Blok 1 jadrovej elektrárne Barakah v súčasnosti využíva jadrové palivo na výrobu energie po tom, čo zariadenie v sobotu úspešne vykonalo počiatočné testy. Tri ďalšie reaktory sú stále vo výstavbe a elektráreň musí byť stále pripojená k rozvodnej sieti krajiny, informovali miestne médiá.



"Dnes oznamujeme úspech Spojených arabských emirátov pri prevádzke prvého jadrového reaktora v arabskom svete," napísal na Twitteri šejk Mohammed bin Rashid, vládca Dubaja. Dodal, že „cieľom je prevádzkovať štyri jadrové elektrárne, ktoré budú zabezpečovať bezpečnú a spoľahlivú jednu štvrtinu energetických potrieb krajiny.“

Hamad Alkaabi, zástupca Spojených arabských emirátov v Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE), označil počiatočné spustenie závodu ako „historický míľnik“ pre svoju krajinu.



Dubajský líder tiež uviedol, že spustenie závodu ukazuje, že „Arabi sú schopní preukázať svoje vedecké ambície“ a naznačil, že ďalším krokom pre Spojené arabské emiráty je prieskum vesmíru.

Pád dolára by položil celú americkú ekonomiku do konca roka, varuje skúsený maklér
Zdá sa, že nikto nemá obavy z klesajúceho dolára, píše skúsený maklér Peter Schiff na Twitteri, pričom americká mena sa aj naďalej znižuje oproti hlavným rivalom. Medzitým zlato pokračuje vo svojom cenovom závode a zachviľu dosiahne nové maximá,... Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Marek Molnár