Ruská vesmírna agentúra Roskozmos pošle 2 turistov na ISS v roku 2021
02 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ruská vesmírna agentúra Roskozmos bude spolupracovať s americkou spoločnosťou Space Adventures, aby na budúci rok poslala dvoch vesmírnych turistov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), informuje portál RT.


Mená týchto dvoch osôb budú zverejnené niekedy v prvých mesiacoch roku 2021.

Spustenie sa uskutoční v spolupráci so spoločnosťou Space Adventures so sídlom v USA a je naplánované na koniec budúceho roka. Roskozmos podpísal zmluvu s americkou spoločnosťou vo februári 2019, v ktorej súhlasil s vyslaním dvoch turistov do vesmíru do roku 2022.

Ruská agentúra už začala pracovať na kozmickej lodi Sojuz-MS a nosnej rakete Sojuz-2 pre plánovanú vesmírnu cestu. Turisti pokrývajú všetky náklady spojené s letom, prehlásil Roskozmos.

Vesmírna doprava vytvára potrebu nového právneho rámca, tvrdia experti
Let kozmickej lode Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorá sa má vrátiť na Zem s dvoma americkými astronautmi v nedeľu večer, predstavuje podľa viacerých expertov míľnik v dobývaní vesmíru. Keďže ide o vôbec prvý let do vesmíru v réžii... Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Dvaja šťastní (a pravdepodobne veľmi bohatí) cestujúci však nebudú prví turisti, ktorí mohli mať tú česť navštíviť ISS. Roskozmos a Space Adventures sa už v roku 2001 spojili s cieľom vyslať na ISS prvého kozmického turistu na svete Dennisa Tita. Cesta údajne stála Tita 20 miliónov dolárov.

Rusko v roku 2009 dočasne pozastavilo turistické lety do vesmíru po tom, čo posádky ISS vzrástli a civilisti už nemali viac miesta na sedenie. Britka Sarah Brightmanová mala naplánovanú cestu na rok 2015, ale pred jej začiatkom bol výlet zrušený.

Posádka Crew Dragon sa chystá na návrat na Zem
Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a spoločnosť SpaceX dokončujú prípravy návratu vesmírnej lode Crew Dragon z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) s astronautmi Bobom Behnkenom a Dougom Hurleym. Ak to počasie dovolí, dvojica by sa... Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | SITA