Posádka Crew Dragon sa chystá na návrat na Zem
01 | 08 | 2020 I SITA

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a spoločnosť SpaceX dokončujú prípravy návratu vesmírnej lode Crew Dragon z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) s astronautmi Bobom Behnkenom a Dougom Hurleym. Ak to počasie dovolí, dvojica by sa mala vrátiť na Zem v nedeľu 2. augusta.


Astronauti sa v súčasnosti lúčia s kolegami na ISS a potom by sa mali nalodiť do Crew Dragon, ktorú prezývajú Endeavour, a pripraviť na odchod. Kapsula by sa mala podľa plánov od stanice odpojiť v nedeľu približne o 1:34 stredoeurópskeho letného času. Jej pristátie vo vodách Mexického zálivu pri Floride je naplánované na 20:42 stredoeurópskeho letného času.

Pristávanie by mohol skomplikovať hurikán Isaias, ktorý sa blíži k Floride. Tímy NASA a SpaceX ho preto dôkladne monitorujú a zhodnocujú následky, ktoré by mohol mať na vybrané miesta pristátia lode. Zatiaľ sú však podľa NASA podmienky na niekoľkých miestach vyhovujúce.

Crew Dragon od SpaceX priviezla Behnkena a Hurleyho na ISS koncom mája v rámci misie Demo-2. Pre spoločnosť Elona Muska to bola prvá vesmírna misia s ľudskou posádkou, NASA zase vyslala svojich astronautov do vesmíru po prvý raz od roku 2011 z americkej pôdy. Tiež to bol vôbec prvý komerčný let, ktorý priviezol ľudí na ISS. Misia bude úspešná až po bezpečnom návrate astronautov na Zem.

Na Sibíri je v ovzduší až 15-krát viac jedovatého sírovodíku než povoľuje bezpečnostný limit
Laboratóriá v sibírskom meste Omsk zistili, že atmosféra je nasiaknutá jedovatým korozívnym sírovodíkom, pričom vzduch na severozápade mesta je až 15-krát nad bezpečnostným limitom, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Marek Molnár