Mestská rada mesta Seattle chce rozpustiť „rasistické“ policajné oddelenie a nahradiť ho systémom verejnej bezpečnosti, ktorý bude „vedený komunitou“
02 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Zákonodarcovia mesta Seattle sa v reakcii na prebiehajúce protesty BLM pokúšajú úplne rozpustiť mestské policajné oddelenie a nahradiť ho novým „civilne vedeným“ systémom verejnej bezpečnosti, informuje portál RT.


Mestská rada mesta Seattle sa tento týždeň dostala pod paľbu kritiky na sociálnych médiach, keď navrhla 50% zníženie rozpočtu pre policajné oddelenia.

Novo odhalené právne predpisy však teraz ukazujú, že rada môže urobiť oveľa viac, než len zbaviť políciu polovice svojich financií. Zákonodarcovia sa usilujú o úplné rozpustenie policajného oddelenia a nahradiť ho systémom „civilnej bezpečnosti a prevencie násilia“.

Rada v návrhu tvrdí, že si polícia v meste zachováva „rasizmus a násilie“, pričom podporuje „bielu nadradenosť“.

Pád dolára by položil celú americkú ekonomiku do konca roka, varuje skúsený maklér
Zdá sa, že nikto nemá obavy z klesajúceho dolára, píše skúsený maklér Peter Schiff na Twitteri, pričom americká mena sa aj naďalej znižuje oproti hlavným rivalom. Medzitým zlato pokračuje vo svojom cenovom závode a zachviľu dosiahne nové maximá,... Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Nové oddelenie musí zahŕňať ľudí s „kultúrne relevantnými odbornými znalosťami zakorenenými v komunitných prepojeniach“ a používať „antirasistické praktiky“ podľa navrhovanej legislatívy.

Systém „vedený komunitou“ by sa zameriaval najmä na „bývanie, potravinovú bezpečnosť a ďalšie základné potreby“. Zamestnávala by tiež pracovníkov sociálnych služieb a vyžadovala by od kohokoľvek, kto pracuje v rámci tohto nového systému, aby „žil v komunite, ktorej slúžia“.



Rada uviedla, že návrh bol motivovaný prebiehajúcimi protestmi Black Lives Matter, ktoré vyvolala smrť Georga Floyda 25. mája v Minneapolise.

Seattle je jedným z mnohých miest, kde sa protesty BLM premenili na čisté násilie, pričom zranenia sú na strane civilistov aj polície. Federálni agenti boli vyslaní do Portlandu v Oregone po tom, čo sa demonštranti pokúsili vypáliť federálnu súdnu budovu. Vo štvrtok prezident Donald Trump hrozil vyslaním národnej gardy, ak nepokoje budú pokračovať.

Novo odhalené dokumenty tvrdia, že Bill Clinton bol na „pedofilnom ostrove“ s „mladými dievčatami“ a dlhoval Epsteinovi "láskavosť"
Novo odhalené spisy spojené s Epsteinovým prípadom obchodovania s ľuďmi naznačujú, že bývalý prezident USA Bill Clinton navštívil súkromný ostrov investora spolu s „mladými dievčatami“, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Návrh zo Seattlu tiež požaduje, aby sa „nedostatočne využívaná verejná pôda“ previedla na „vlastníctvo komunity BIPOC“ - skratka pre Black, Indigineous, and People of Color (čierna, domorodá a ľudia farby).

Nie je jasné, kedy mestské zastupiteľstvo bude hlasovať o novej legislatíve, ale väčšina jej členov vyjadrila prinajmenšom podporu pre zníženie financovania polície.

Radikálny návrh nahradiť celé oddelenie iniciatívou vedenou komunitou okamžite vyvolal kritiku na sociálnych médiách a mnohí to vidia ako katastrofu. Jeden užívateľ prehlásil, že tento krok by určite vyústil do „okamžitého kolapsu verejného poriadku“.





Úroveň verejnej podpory pre dramatický návrh je nejasná, ale podľa nedávneho prieskumu viac ako 50 percent obyvateľov podporilo zníženie rozpočtu o polovicu pre policajné oddelenia.

„USA pracujú na dohode o nešírení jadrových zbraní s Ruskom,“ prehlásil Trump po diskusii s Putinom o zmluve New START
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že „bolo by skvelé“, keby sa Moskva a Washington dohodli na novej dohode o nešírení jadrových zbraní. Vyhlásenie prišlo po telefonických rozhovoroch, ktoré sa uskutočnili medzi Trumpom a Putinom minulý... Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Marek Molnár