Irán prehlásil, že vodca americkej „teroristickej skupiny“ bol zatknutý počas spravodajskej operácie
02 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Irán uväznil údajného vodcu skupiny iránskych vyhnancov v Kalifornii, ktorý bol obvinený z vykonávania teroristických útokov proti Islamskej republike, oznámilo ministerstvo spravodajských služieb, informuje portál RT.


Vodca skupiny Tondar, ktorý bol označený ako Jamshid Sharmahd, bol zajatý počas spravodajskej operácie, informovali v sobotu štátne médiá. Americká skupina usiluje o zvrhnutie iránskej vlády a návrat monarchie krajiny, ktorá v krajine vládla pred revolúciou a pádom šáha v roku 1979.

Sarmahd bol zatknutý počas „ozbrojenej operácie v Iráne“, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie vlády. Nie je jasné, za akých presne okolností bol zatknutý. Jeho biografia na webe Tondar tvrdí, že v roku 2003 emigroval do Los Angeles.

Iránske ministerstvo spravodajských služieb vo vyhlásení uviedlo, že skupine uštedrilo „ťažkú ​​a vážnu ranu“. Ministerstvo dodalo, že o tejto operácii ešte zverejní ďalšie podrobnosti.

Pád dolára by položil celú americkú ekonomiku do konca roka, varuje skúsený maklér
Zdá sa, že nikto nemá obavy z klesajúceho dolára, píše skúsený maklér Peter Schiff na Twitteri, pričom americká mena sa aj naďalej znižuje oproti hlavným rivalom. Medzitým zlato pokračuje vo svojom cenovom závode a zachviľu dosiahne nové maximá,... Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Teherán obvinil skupinu Tondar z toho, že stojí za niekoľkými teroristickými útokmi, vrátane bombového útoku na mešitu v južnom meste Shiraz v roku 2008, ktorý zabil 14 ľudí a zranil ďalších 202. Skupina dokonca údajne prevzala zodpovednosť za útok.

Napriek jeho spojitosti s násilnými činmi, ktoré sa vykonávajú na iránskej pôde, ministerstvo zahraničných vecí USA v súčasnosti Tondar neoznačilo za teroristickú skupinu. Teherán tvrdí, že Tondar bol schopný získavať prostriedky a organizovať útoky zo svojho ústredia v Los Angeles bez zasahovania Washingtonu. Skupina prevádzkuje rozhlasové a televízne stanice, v ktorých požadujú násilné zvrhnutie iránskej vlády. USA odmietli žiadosti Teheránu o zastavenie činnosti skupiny Tondar.

Zatknutie prichádza uprostred rastúceho napätia medzi Washingtonom a Teheránom. Trumpova správa otvorene podporovala protesty a iné protivládne opatrenia v Iráne. Minulý mesiac sa právnik Trump Rudy Giuliani zúčastnil globálneho samitu Slobodný Irán, ktorý usporiadala Národná rada odporu Iránu (NCRI) a ktorý vyzval na zvrhnutie iránskej vlády.

Na Sibíri je v ovzduší až 15-krát viac jedovatého sírovodíku než povoľuje bezpečnostný limit
Laboratóriá v sibírskom meste Omsk zistili, že atmosféra je nasiaknutá jedovatým korozívnym sírovodíkom, pričom vzduch na severozápade mesta je až 15-krát nad bezpečnostným limitom, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Marek Molnár