Donald Trump plánuje v sobotu zakázať v USA aplikáciu TikTok
01 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že zakáže v USA čoraz populárnejšiu aplikáciu TikTok po tom, čo americké úrady prejavili obavy, že táto sociálna sieť by mohla slúžiť ako nástroj pre čínsku spravodajskú činnosť. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.


Mnohí americkí politici vrátane ministra zahraničných vecí Mike Pompea v minulých týždňoch vyjadrili znepokojenie nad tým, ako čínska videoaplikácia TikTok zaobchádza s údajmi svojich používateľov. Obavy v nich vyvolávajú najmä čínske zákony, podľa ktorých musia spoločnosti v krajine podporovať spravodajské služby kontrolované komunistickou stranou a spolupracovať s nimi.

Aplikácia TikTok čínskej spoločnosti ByteDance pritom nie je v samotnej Číne dostupná. V snahe získať si užívateľov po celom svete opakovane zdôrazňuje svoju nezávislosť od Číny. Prezident Trump povedal novinárom na palube lietadla Air Force One: "Čo sa TikToku týka, v Spojených štátoch ho zakazujeme." Trump tak plánuje učiniť výkonným prezidentským nariadením už v sobotu.

Aby zdiskreditovali NATO, hackeri uverejňujú falošné príbehy na skutočných spravodajských serveroch
Hackeri sa dostali na skutočné spravodajské weby a zverejnili falošné príbehy, ktoré vzbudzujú emócie zamerané proti NATO, varovala spoločnosť v oblasti počítačovej bezpečnosti Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Mário Martinka